Osmo Soininvaara: Hävettävänä pidetty käytös on tullut hyväksytyksi

Vihreiden vaikuttajan mukaan vuoden 2011 jytky on murtanut suuren joukon tabuja.

  • LKS 20150415 Vihreiden kansanedustaja Osmo Soininvaara Vaalikauden päättäjäisissä Finlandia-talolla Helsingissä 15. huhtikuuta 2015. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

    Osmo Soininvaara.

    ()

Kirjailija ja ex-kansanedustaja Osmo Soininvaara kirjoittaa Suomen Kuvalehdessä näkökulman otsikolla Meissä kaikissa asuu pieni fasisti. Hänen mukaansa sivistymättömyydestä on nyt tullut hyväksyttyä - tai jopa tavoiteltua.

Soininvaaran mukaan "kaikissa yhteiskunnissa jotkin asiat ovat tabuja – asioita, joita ei pidä sanoa eikä oikein ajatellakaan. Nämä käyttäytymisen pidäkkeet tekevät kaikkien elämästä helpompaa".

– Sivistynyt mieli on osittain tabujen kahlitsemaa ulkokuorta. Erilaisilla alaryhmillä on omat tabunsa, vihreillä erilaiset kuin vaikkapa demareilla tai kokoomuslaisilla. Niiden kunnioittaminen pitää joukon koossa, hyvässä ja pahassa, Soininvaara toteaa.

– Tabuja on joskus syytä rikkoa, mutta olisi parempi, että se tehtäisiin häpeillen ja huonolla omallatunnolla. Minulle sielultani tutkijana on tabujen kunnioittaminen vähän vierasta – ei pitäisi olla asioita, joita tutkija ei saisi tutkia.

Hän toteaa kirjoittaneensa kirjassa Kirjeitä Linkolan ohjelmasta 30 vuotta sitten, että "meissä kaikissa asuu pieni fasisti, mutta tabujen kunnioittaminen pitää sen kurissa. Sanoin silloin, että tabujen rikkomisen tien päässä ovat kaasukammiot".

– Vuoden 2011 jytky mursi suuren joukon tabuja. Sivistymättömänä ja hävettävänä aiemmin pidetty käytös sekä puhetavat tulivat yhtäkkiä suuren joukon silmissä aivan hyväksyttäviksi.

– Kyse ei ollut vain siitä, että perussuomalaisia äänestäneet olisivat heränneet voimansa tuntoihin. Eräs vasemmistoliittolainen valitti minulle, että heidän paikallisosastoissaan käytetään huono-osaisista ja maahanmuuttajista kieltä, jota ei aiemmin olisi voinut kuvitellakaan.

Soininvaaran mukaan ilmapiiri on muuttunut Suomessa todella kielteiseksi ja samalla kansalaiset ajautuvat arvoiltaan yhä etäämmäksi toisistaan.

– Padon murtuessa tulva vie mennessään paljon sellaista, jota padon särkijät eivät tarkoittaneet. Herravihaa on ollut aina, mutta ennen ei ollut tapana lähettää kansanedustajille tai toimittajille viestejä, jossa toivotaan, että nämä tai heidän tyttärensä raiskattaisiin. Sellaista ei yksinkertaisesti kehdattu tehdä, hän toteaa.

– Sosiaalisen median tuottama tiedonvälityksen heimoutuminen edistää maailmankuvien loittonemista. Kukin seuraa oman heimonsa viestintää ja sen arvomaailmaa.

– Ei nyt vielä kaasukammioita, mutta polttopulloja ihmisten majoitustiloihin.

Ex-ministerin kirjoittaa, että "jos tämä olisi Timo Soinin vika, ilmiö rajoittuisi Suomeen. Jopa poliittisen korrektiuden suurvallassa Ruotsissa on nyt hyväksyttävää möläyttää melkein mitä hyvänsä. Unkarin esimerkkiä seuraten puolalaiset äänestivät valtaan peruspuolalaisen puolueen".

– Pakolaiskriisin pahin vaikutus ei ole sen hinta euroissa vaan se, miten se muuttaa syntyperäisiä eurooppalaisia raakalaisiksi.

Hänen mukaansa maailmanlaajuiseen ilmiöön kannattaa etsiä yleisempiä syitä: olennaista ei ole, mikä lopulta mursi padon vaan mikä tuotti niin suuren paineen patoa vastaan.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.