Verkkouutiset

”Kansalaiset ovat valmiimpia valinnanvapaudelle kuin julkisesta keskustelusta voisi päätellä”

Yli 6 500 suomalaista on vaihtanut palveluntuottajaa valinnanvapauskokeilujen alkuvaiheessa, ilmenee Sitran kyselystä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaiset toivovat sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapaudelta ennen kaikkea oman kiireisen arjen sujuvoittamista. Käytännössä tämä tarkoittaa nopeaa hoitoon pääsyä, lyhyitä jonotusaikoja ja asioiden saamista kerralla kuntoon, ilman että samaa asiaa täytyy selittää moneen kertaan monelle eri ihmiselle.

Eri ikäryhmistä työikäiset ovat olleet kokeilujen ensivaiheessa kiinnostuneimpia palveluntuottajan vaihtamisesta. Vaihtajat tai vaihtamisesta kiinnostuneet puolestaan jakaantuvat kahteen ryhmään: kiireisiin työikäisiin ja yrittäjiin, jotka kokevat terveydentilansa yleisesti hyväksi. Toinen ryhmä on terveydenhuollon aktiivikäyttäjät sekä työttömät ja lomautetut, jotka kokevat terveydentilansa huonoksi.

Toukokuun puoleenväliin mennessä yli 6 500 ihmistä oli käyttänyt oikeuttaan vaihtaa palveluntarjoajaa. Kokeilualueiden väestöpohja on kaikkiaan hieman yli 341 000 ihmistä, mutta näistä Keski-Uusimaan kokeilu (200 000 ihmistä) ei vielä ole alkanut. Yksityisiä palveluntuottajia kokeiluissa on eri alueilla mukana yhteensä viisitoista.

”Mikä tässä nyt on niin ihmeellistä”

Kansalaiskyselyjen perusteella vaihtointoon ja eri palveluntarjoajien arviointiin vaikuttavat niin ihmisen elämäntilanne, sukupuoli, ikä kuin palvelujen tähänastinen käyttömääräkin. Odotukset sote-palveluja kohtaan vaihtelivat esimerkiksi naisten ja miesten välillä niin, että naiset pitävät mahdollisuutta yksilölliseen tai kokonaisvaltaisen hoitoon ja palveluihin selvästi tärkeämpänä kuin miehet. Myös asioinnin vaivattomuus ja hoidon ja palvelun monipuolisuus sekä neuvonta ovat naisille tärkeämpää kuin miehille.

Tiedot ovat peräisin alkuvuonna alkaneiden valinnanvapauskokeilujen yhteydessä kerätystä asiakaspalautteesta sekä valtakunnallisesti ja kokeilualueilla tehdyistä kansalaiskyselyistä. Asiakkaan laajennettua valinnanvapautta kokeillaan parhaillaan Ylä-Savossa, Jyväskylässä, Hämeenlinnassa ja Tampereella. Keski-Uudellamaalla kokeilu on alkamassa toukokuun aikana. Kokeilut ovat osa sosiaali- ja terveysministeriön palvelusetelikokeilua. Kokeilut ovat lähteneet liikkeelle myönteisessä ilmapiirissä ilman suurempia yllätyksiä.

– Kyselyn perusteella vaikuttaa siltä, että kansalaiset ovat paljon valmiimpia valinnanvapaudelle kuin aiheesta käydystä julkisesta keskustelusta voisi päätellä. Kansalaiset tuntuvan ajattelevan, että mikä tässä nyt on niin ihmeellistä, sanoo johtava asiantuntija Tuula Tiihonen Sitrasta.

Hämeenlinnalaiset innokkaimpia vaihtajia

Kyselyjen perusteella suuri enemmistö suomalaisista on varsin tyytyväisiä nykyisiin perusterveydenhuollon palveluihin, eikä ole tämän vuoksi kiinnostunut vaihtamaan perusterveydenhuollon palveluntarjoajaa nykyisestä. Käynnissä olevilla kokeilualueilla kuitenkin lähes joka neljäs (23 prosenttia) on vaihtanut tai harkitsee vaihtavansa palveluntuottajaa. Kokeilualueista innokkaimmin terveyskeskuspalvelujen tuottajan vaihtamiseen suhtautuivat hämeenlinnalaiset, joista 29 prosenttia oli jo vaihtanut tai harkitsi vaihtavansa palveluntuottajaa.

Tähän on saattanut vaikuttaa se, että Hämeenlinnassa on eniten palveluntuottajia, joista valita sekä se, että viesti vaihtomahdollisuudesta on mennyt Hämeenlinnassa erityisen hyvin perille. Kansalaiskyselyn mukaan 86 prosenttia Hämeenlinnan vastaajista kertoi saaneensa tietoa kokeilun alkamisesta.

Muuten alueelliset erot olivat kyselyissä suhteellisen pieniä, mutta paikallisesti tuloksista on löydettävissä kiinnostavaa vaihtelua: esimerkiksi Ylä-Savossa lääkäripulasta tähän asti kärsineellä Kiuruvedellä vaihtoaktiivisuus on ollut selvästi suurempaa kuin Vieremällä, missä on ennestään oltu hyvin tyytyväisiä paikallisiin julkisiin terveydenhuollon palveluihin.

Sitran teettämät kansalaiskyselyt tehtiin syksyllä 2016 ja kevättalvella 2017. Syksyllä tehtyyn valtakunnalliseen kyselyyn vastasi 2 052 henkilöä. Valtakunnallista kyselyä täydennettiin vuoden 2017 aikana alueellisilla kyselyillä kokeilualueille. Kyselyt toteutti Kantar TNS.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)