Verkkouutiset

Suomalaisten ympäristötietoisuus siirtyy hitaasti tekoihin

Valtaosa suomalaisista pitää ympäristöä säästäviä toimia tärkeänä mutta asenteet ja arvot siirtyvät hitaasti teoiksi, arvioi Sitra teettämän kyselyn perusteella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yli puolet Sitran tuoreen kyselytutkimuksen vastaajista ajattelee, että ympäristön puolesta kannattaa toimia, vaikka muut eivät näin tekisikään. Lisäksi 72 prosenttia on sitä mieltä, että toimiminen ympäristöä säästävästi on tärkeää jo esimerkin vuoksi.

– On positiivinen uutinen, että suomalaiset arvottavat ympäristöstä huolehtimisen korkealle ja yksilön vastuu korostuu, kertovat tiedotteessaan johtavat asiantuntijat Anu Mänty ja Lari Rajantie Sitrasta.

Kyselytutkimuksen mukaan kuitenkin vain alle puolet kertoo pyrkivänsä vastuullisiin valintoihin arjessa. Esimerkiksi 65 prosenttia vastaajista pitää jätteiden määrän vähentämistä tuotevalintojen kautta tärkeänä, mutta vain alle puolet kertoo tekevänsä niin. Vajaa puolet vastaajista pitää ympäristösertifioitujen tuotteiden suosimista tärkeänä, mutta vain kolmasosa kertoo todellisuudessa suosivansa niitä.

– Tulokset osoittavat, että ihmiset ovat hyvin tietoisia ympäristöön ja ekologiseen kestävyyteen liittyvistä asioista, mutta asenteet ja arvot siirtyvät hitaasti teoiksi, arvioi Rajantie.

Arjen valintoja tehdessämme meitä houkuttelevat pikemminkin esimerkiksi helppous, terveellisyys, uutuus, sosiaaliset kontaktit tai rahan säästö.

– Jotta ihmiset muuttavat valintojaan tai käyttäytymistään, pitää ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon olla parempi ja houkuttelevampi. Uusille, ekologisesti kestävämmille palveluille ja tuotteille on tilausta, Rajantie täsmentää.

Jakamistalous ei ole Sitran mukaan vielä Suomessa lyönyt läpi. Yli puolet kyselyn vastaajista ei yleensä lainaa tai vuokraa tavaroita, ja vain 15 prosenttia kertoo lisänneensä tavaroiden lainaamista muille.

Lomasuunnitelmia tehdessään vain viidennes vastanneista kertoo huomioivansa ympäristövaikutukset. Sen sijaan kesämökin omistajista lähes puolet olisi valmis muuttamaan sen tuottamaan uusiutuvaa energiaa omaan käyttöön.

Sitran tutkimus perustuu 2000 henkilön vastauksiin. Aineiston keräsi Kantar TNS huhtikuun aikana.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)