Verkkouutiset

Sirpa Pietikäinen Talvivaarasta: Ympäristöviranomaiset tekevät samaa kuin aiemmin eli neuvottelevat

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) hämmästelee ympäristöviranomaisten hampaattomuutta pitkäaikaisen lainvastaisen tilanteen sallimisessa Talvivaarassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Olemme saaneet viime päivinä myös uutta tietoa kaivoksen nykytilanteesta: kaivos jatkaa edelleen lupamääräysten rikkomista. Kaivoksen lupaukset vesienhallinnan tehostamisesta eivät näytä tuottavan tulosta. Tietoinen riskinotto ympäristön kustannuksella jatkuu entiseen malliin, Sirpa Pietikäinen toteaa tiedotteessaan.

– Mitä tekevät ympäristöviranomaiset? Samaa kuin aiemmin eli neuvottelevat, hän jatkaa.

Sekä Vaasan hallinto-oikeus että korkein hallinto-oikeus kumosivat viime vuonna useita Kainuun ELY-keskuksen Talvivaaraa koskevia päätöksiä.

– Tuomioistuinten päätösten valossa on selvää, että Kainuun ELY-keskus ei ole toiminut lainmukaisesti kaivosta valvoessaan ja salliessaan sen jatkuvasti rikkovan ympäristöluvan määräyksiä. Kainuun ELY-keskus on johdonmukaisesti kieltäytynyt käyttämästä ympäristönsuojelulain mukaisia hallintopakkokeinoja, vaikka useat eri tahot ovat sitä siltä jatkuvasti vaatineet, Pietikäinen toteaa.

Pietikäisen mielestä Talvivaaran on lupaustensa mukaisesti investoitava nopeasti ja riittävästi vesienhallintaan.

– Jos Talvivaaran tuotantoprosessia, erityisesti vesienhallintaa, ei ole mahdollista teknisesti saattaa lainmukaiselle tasolle, on syytä valmistautua yrityksen toiminnan hallittuun alasajoon, hän sanoo.

– Jos yritys ei noudata lakia ja näyttää perustavan toimintansa oletukselle, että se voi vuosikausia toimia lakia jatkuvasti rikkoen, valvontaviranomaisten on käytettävä niitä keinoja, jotka ovat tällaisia tilanteita varten. Nyt vihdoinkin on aika tehdä hallintopakkopäätös asiassa. Se olisi tullut tehdä jo vuosia sitten, Pietikäinen toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)