Verkkouutiset

Tarkastusvaliokunta pui Finaviaa – pääministeriltä täysi tuki liikenneministeri Anne Bernerille

Pääministeri Juha Sipilä antaa täyden tukensa liikenneministeri Anne Bernerille Finaviaa koskevassa menettelyssä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan tarkastusvaliokunta alkaa käsitellä tänään Finaviaa ja valtionyhtiöiden riskienhallintaa. Valiokunnan kuultavana ovat Finavian hallituksen uusi puheenjohtaja Harri Sailas ja toimitusjohtaja Kari Savolainen.

Finaviassa tehtiin vuosina 2009–2011 spekulatiivisia johdannaissopimuksia, joista on aiheutunut Finavialle ja sitä kautta veronmaksajille noin 34 miljoonan euron vahingot.

– Toimenpide ei ollut silloin eikä ole vieläkään mitenkään perusteltu. Finavialla ei ollut mitään tarvetta tehdä spekulatiivisia johdannaissopimuksia. Niiden taloudellinen riski on erityisen suuri eikä tue liiketoimintaa millään tavalla, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kirjoittaa blogissaan.

Vahingot realisoituivat viime vaalikaudella. Poliisi on aloittanut tutkinnan tuolloin operatiivisessa vastuussa olleita henkilöitä vastaan.

– Nyt kun asiaa käsitellään, pitää muistaa, että Anne Bernerillä ei ole ollut mitään tekemistä noiden päätösten tai vahinkojen kanssa, Sipilä toteaa.

Hän painottaa, että liikenneministeri Bernerillä (kesk.) on hänen täysi tukensa. Sipilä toivoo, että asia saadaan ratkaisua faktojen eikä pelkkien mielikuvien perusteella.

– Ministeri Anne Berner on ollut Finavian omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä aikamoisen myllytyksen kohteena. Asian käsittelyssä jylläävät pääosin mielikuvat. Faktat ja asian syntyhistoria ovat jääneet kauan aikaa sitten taka-alalle, vaikka asia on vakava, Sipilä katsoo.

Finavian hallitus on pohtinut pitkään, pitäisikö asiasta nostaa kanne tuolloin Finavian hallituksessa olleita jäseniä ja entistä toimitusjohtajaa vastaan. Yhtiön hallitus oli viime vuonna asiasta erimielinen. Finavian hallitus päätti ensin yksimielisesti olla nostamatta kanteita. Puolen vuoden päästä 25.9.2015 yhtiön hallitus käsitteli asiaa uudelleen ja päätti täpärän äänestyksen jälkeen nostaa kanteet.

Berner halusi valtio-omistajan edustajana yhtiön hallituksen selvittävän huolellisesti, mihin ristiriitaiset päätökset perustuvat. Yhtiön hallituksen jäsenistä osa oli jättänyt asiasta eriävän mielipiteen.

– Ministeri Berner on useaan otteeseen kertonut, että ministeriö ei ole estänyt yhtiötä nostamasta kanteita sen edellistä toimitusjohtajaa tai hallituksen jäseniä vastaan. Kysymys oli ristiriitaisen päätöksen jälkeen asian huolellisemmasta selvittämisestä, Sipilä kertoo.

Finavian hallituksen pitää ratkaista tämän vuoden loppuun mennessä, nostetaanko vuoden 2011 johdannaistappioiden osalta kanne entisiä hallituksen jäseniä ja entistä toimitusjohtajaa kohtaan. Tappiot olivat kyseisenä vuotena suurimmat.

Ministeriö toimitti eduskunnalle salaisetkin asiakirjat

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan käsittely perustuu Helsingin Sanomien mukaan Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) kesäkuussa julkistamaan laillisuustarkastukseen. VTV katsoi liikenneministeriön omistajaohjauksen olleen osittain epäasianmukaista. Berner ja ministeriö torjuivat tuoreeltaan VTV:n kritiikin.

Tarkastusvaliokunta on ottanut asian oma-aloitteisesti käsiteltäväkseen. Tarkastusvaliokunnan puheenjohtajana toimii Eero Heinäluoma (sd.).

Liikenne- ja viestintäministeriö tiedotti tiistaina aamupäivällä toimittaneensa kaikki eduskunnan tarkastusvaliokunnan pyytämät salaisetkin Finavia-asiakirjat tarkastusvaliokunnalle.

– Kiinnitämme huomioita edelleen siihen, että osa materiaalista sisältää yhtiösalaista tietoa, joka voi vahingoittaa yhtiön mahdollisia tulevia oikeusprosesseja julkisuuteen tullessa, Berner tähdensi.

Hänen mukaansa Finavian omistajaohjauksessa ei sinänsä ole mitään salattavaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)