Verkkouutiset

Pääministeri Aamulehdelle pakolaiskriisistä: rajat tulleet jo osittain vastaan

Pääministerin mukaan ei ole todisteita siitä, että Suomeen saapuvia turvapaikanhakijoita tahallisesti ohjailtaisiin Venäjän johdossa. Koko kriisin ratkaisemiseksi hän edellyttäisi nyt toimia lähtömaissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoo Aamulehdelle rajojen tulleen vastaan ”siinä, kuinka paljon turvapaikanhakijoiden joukossa voi olla niitä, jotka eivät Eurooppaan kuulu.” Hän edellyttää toimia lähtömaissa, jotta rauhanprosessit saataisiin liikkeelle. Ensiksi hänen mukaansa tulee saada aikaan tulitauko.

Sipilä toteaa, ettei odota EU:n ja Turkin yhteistyöltä merkittäviä tuloksia. Ratkaisu voi hänen mukaansa kuitenkin löytyä YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n avulla, sillä sen roolia ollaan vahvistamassa. Sipilän mielestä kaikkein paras tilanne olisi se, että Euroopan ulkorajat saataisiin uudestaan kuntoon ja hallitsematon muutto kuriin. Ihmisiä tulisi saattaa turvallisiin maihin ensisijaisesti pakolaisleireiltä.

Sipilä kertoo keskustelleensa kahdesti Venäjän pääministeri Dimitri Medvedevin kanssa Venäjältä Suomeen saapuvista turvapaikanhakijoista. Venäjältä Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on ollut kasvussa, ja lähes kaikki Suomeen saapuvat turvapaikanhakijat tulevat tällä hetkellä Venäjältä. Sipilä kertoo, ettei keskusteluissa ole tullut ilmi mitään sellaista, mikä viittaisi Suomeen suuntautuvaan pakolaisvirtaan olevan poliittisia syitä. Hänen mukaansa Venäjän pääministerin kanssa on varauduttu seurantakokoukseen muutaman viikon kuluttua. Sitä ennen työ jatkuu viranomaistasolla.

– Uskon, että ratkaisu löytyy, kun ymmärrämme puolin ja toisin tilanteen, Sipilä sanoo Aamulehdelle.

Pääministeri myöntää useaan otteeseen, että aiheesta on hankala keskustella ja tasapainoisen viestin löytäminen on vaikeaa. Hän viittaa presidentti Niinistön valtiopäivien avajaispuheeseen, jonka hän kertoo tuoneen ”mukavalla tavalla tolkun ihmisen puhetta” ääripäiden värittämään keskusteluun.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)