Verkkouutiset

”Entä jos viranomainen jakaisi rajallisia lupia siihen kuka saa siivota kodin?”

Vihreiden kansanedustaja toivoo uberisaatiota Suomeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsinkiläiskansanedustaja Antero Vartia (vihr.) kirjoittaa ”voittajakonseptista” Puheenvuoron blogissaan. Vartian esittämässä ajatusleikissä viranomainen myöntäisi lupia siivoamiseen samalla tavalla kuin esimerkiksi taksialalla.

– Kotonani kävi siivooja. Siivoojalla ei ollut siivoojan koulutusta eikä viranomaisen myöntämää siivoojalupaa. Viranomainen ei ollut määritellyt siivoojan taksaa eikä edes sitä, kuinka monta siivoojaa kaupungissa saa toimia. Silti olin erittäin tyytyväinen siivoojan työhön. Siivoojakin vaikutti tyytyväiseltä, Antero Vartia kertoo.

– Saisikohan siivoojan palvelua kehitettyä ja siivouksenkin edullisemmin, jos viranomainen jakaisi siivoojalupia hakijoille?

Tällaisia lupia tulisi Vartian ajatusleikissä olla rajallinen määrä ja ”uusia voisi myöntää vain sitä mukaa kun joku toinen siivooja lopettaa”.

– Tällä voisimme mahdollisesti varmistaa sen, että luvan jo saaneet siivoojat – nämä ihan tavalliset äidit ja isät – pysyvät leivän syrjässä kiinni; jos joku muu, ilman viranomaisen myöntämää lupaa eksyisi siivoamaan, niin miten näiden äitien ja isien mahtaisi käydä? Heidän työpaikkansa voisi olla vaarassa, sillä olihan joku muu tullut tekemään töitä. Olisikohan tästä voittajakonseptiksi, jolla saisimme kansantalouden taas uuteen nousuun?

Vapaa kilpailu hyödyttää

Vakavammin kansanedustaja kirjoittaa taksialaa harmittavasta Uberista, jota hän kertoo käyttävänsä usein.

– Tiedän, että toimintaan liittyy lainsäädännöllisiä epäselvyyksiä. Epäselvyydet johtuvat siitä, että nykyinen taksiliikennelaki on suunniteltu aikana ennen digitaalisesti toimivaa yhteiskuntaa, jolla on kyky tuottaa uusia, ennennäkemättömiä palveluja, Antero Vartia toteaa.

– Uberin kieltäminen on yhtä järkevää kuin lumen lapioimisen kieltäminen maahanmuuttajilta: ainakin minun on vaikea nähdä, miten yhteiskunta hyötyy mahdollisuuksien eväämisestä ja palveluiden heikentämisestä.

Hänen mukaansa taksiliikenteessä luvat tulisi myöntää kaikille kriteerit täyttäville hakijoille, kriteereiden ei ole syytä olla juuri muuta kuin ajokortti ja katsastettu auto, ja hinnoittelu tulee vapauttaa.

– Toimivan kilpailun on havaittu kehittävän yhteiskuntaa ja olevan kuluttajien etu lähes kaikessa liiketoiminnassa ja onkin vaikea ymmärtää, miksi taksialalla asiat olisivat toisin. Tämän vuoksi myös taksialalle tarvitaan aito elinkeinovapaus sekä todellista, markkinaehtoista kilpailua.

– Vaihtoehtoisesti voimme tietysti pitää vanhasta järjestelmästä kiinni ja halutessamme suunnitella vastaavaa lupajärjestelmää siivoustoimintaankin, Vartia kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)