Verkkouutiset

Koukusta vapautettava kala kärsii – suojelijat kieltäisivät

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton mielestä pyydystä ja päästä -kalastus on kalan hyvinvoinnin kannalta huono ratkaisu. Se aiheuttaa kaloille tarpeetonta kipua, stressiä ja tuskaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suosiotaan kasvattanut pyydystä ja päästä -kalastus on SEY:n mielestä kiellettävä yksiselitteisesti uudistettavassa eläinsuojelulaissa.

SEY:n mukaan eläinten hyvinvointitutkijat ovat lähes yksimielisiä siitä, että kala tuntee kipua. Hyvinvointitutkimuksessa vallitsevan käsityksen mukaan kala tuntee kipua myös suussaan, johon ongenkoukku porautuu.

SEY:n toiminnanjohtaja, eläinlääketieteen lisensiaatti Kati Pulli toteaa, että koukku suussa ja nostaminen vedestä veneeseen nostopihdeillä vahingoittavat kalaa.

– Kalan suuhun ja kiduksiin voi tulla repeytymiä, kala ruhjoutua ja sille elintärkeät nahka ja kylkiviiva vahingoittua. Usein pitkäksikin venyvä ”väsytystaistelu” aiheuttaa kalalle kohtuutonta stressiä ja kipua. Veden yläpuolella pitely taas aiheuttaa kalalle tukehtumisen tunteen, Pulli selvittää.

Hänen mukaansa usein kala vaurioituukin niin pahasti, ettei sitä pidä päästää takaisin veteen, vaan se pitää lopettaa.

Pyydystä ja päästä -kalastuksen tavoitteena on pyydystämisen tuottama nautinto sen sijaan, että kala käytettäisiin ravinnoksi. Tällä ei tarkoiteta valikoivaa kalastusta, jossa vain tietynmittaiset kalat pidetään ja käytetään. Pyydystä ja päästä -kalastusta perustellaan usein sillä, että se auttaa kalakantoja toipumaan liikakalastuksesta.

– Pyydystä ja päästä -kalastus ei ole eettinen eikä järkevä ratkaisu kalakantojen suojeluun, vaan kalakantoja voidaan tukea kalastuksen rajoittamisella ja tietyissä tapauksissa kalojen istutuksilla, sanoo Pulli.

Pulli huomauttaa, että jo nykyisen eläinsuojelulain mukaan tarpeettoman kivun ja tuskan tuottaminen eläimelle on kielletty.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)