Verkkouutiset

”Britannia 2010 oli kuin Suomi 2015” – näin talous pelastettiin

Suomi voi kokoomuksen Arto Satosen mukaan päästä positiivisen kasvun kierteeseen Britannian tavoin - jos hallituksen kantti kestää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vuoden 2010 vaalien jälkeen Britanniassa nousi valtaan pääministeri David Cameronin johtama konservatiivien ja liberaalien koalitiohallitus. Cameron peri tuolloin maan, joka oli labour-hallituksen jälkeen huonossa talouskunnossa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen vertaa Britannian vuoden 2010 tilannetta Juha Sipilän hallituksen alkuun.

”Talouskasvu oli heikkoa, työttömyys kasvussa ja valtio velkaantui nopeasti. Velan kokonaismäärä ei ollut huolestuttava, mutta velkaantumisen vauhti oli”, Arto Satonen listaa Aamulehdessä julkaistussa Näkökulma-kirjoituksessaan. Satonen on julkaissut tekstinsä myös kotisivuillaan.

Britannian konservatiivit lupasivat Satosen mukaan laittaa valtion velan kuriin kovin ottein viidessä vuodessa. He päättivät leikata julkisia menoja lähes viidenneksellä. Samalla lähes puoli miljoona brittiä menetti työpaikkansa julkisella sektorilla.

”Kilpailua avattiin palvelusektorilla, koulutusta uudistettiin, asuntotukia leikattiin ja työnvälitystä tehostettiin. Verotuksen puolella pienituloisimmat saivat helpotuksia ja suurituloisia verotettiin hieman enemmän.”

Oppositiossa kritisoitiin oikeistohallituksen talouslinjaa. Leikkauksien sanottiin vaarantavan kotimaisen kysynnän ja heikentävän työllisyyttä. Labour uskoi sosiaalitukien ja koulutuksen leikkausten vaarantavan palveluiden tason ja lisäävän eriarvoisuutta.

Arto Satosen mukaan Suomen nykyisen hallituksen politiikka on hyvin läheistä sukua Cameronin linjalle. Myös opposition kannanotot ovat hänen mukaansa rinnastettavissa Labourin silloiseen oppositiopolitiikkaan.

Hänen mukaansa David Cameronin koalitiohallituksen saavutukset ovat kiistattomat.

”Euroopan sairaasta miehestä on tullut Länsi-Euroopan vakain kasvualue. Itse asiassa kasvu kääntyi positiivisella uralle heti hallituksen ensimmäisten linjausten jälkeen. Julkista taloutta tasapainottaneet kovat leikkaukset eivät siis tuhonneet kasvua, vaan palauttivat uskon Ison-Britannian tulevaisuuteen, mikä näkyi investointeina”, hän kirjoittaa.

Britannian talous kasvoi vahvasti jo vuonna 2014 ja myös kotimainen kysyntä on ollut vahvaa. OECD ennustaa kasvun jatkuvan edelleen vakaana. Työttömyysasteen ennustetaan jatkavan laskuaan kohti viittä prosenttia ja työllisyysaste on noussut reilusti yli 70 prosentin.

Satonen toteaa Britannian työttömyysasteen olevan jo lähellä ”nykyaikana saavutettavissa olevaa täystyöllisyyden rajaa”. Talouskasvu on 2,5 prosentin vuosittaisella kasvu-uralla.

”Isossa-Britanniassa olla siis käytännössä saavutettu juuri ne numeraaliset tavoitteet, joihin myös Sipilän hallitus tähtää”, Arto Satonen sanoo.

Hänen mukaansa talouskasvu on johtanut Britanniassa positiiviseen kierteeseen, jolla on ollut laajat yhteiskunnalliset vaikutukset. Köyhyysriski on alentunut ja resursseja voidaan panostaa jo tulevaankin kasvuun, kuten koulutukseen.

”Ja miten kansa on sitten tähän reagoinut? Cameronin hallituksen alkutaival oli täynnä säästöjä, leikkauksia ja uudistuksia vastustavia mielenosoituksia. Ja varsinkin sosiaalisessa mediassa hallituksen toimia arvosteltiin jyrkästi. Lopussa kuitenkin kiitos seisoo. Tämän vuoden vaaleissa Cameronin johtamat Konservatiivit saivat yksinkertaisen enemmistön parlamenttiin ja samalla mandaatin jatkaa onnistunutta politiikkansa seuraavankin viisivuotiskauden”, Arto Satonen muistuttaa.

Hänen mukaansa Suomella on kaikki edellytykset päästä samanlaiseen positiivisen kasvun kierteeseen. Sen hän toteaa kuitenkin vaativan, että hallituksen linja pitää.

”Cameronin hallituksen linjaa eivät horjuttaneet mielenosoitukset, eivät gallupit, eivätkä väärien profeettojen lausunnot. Juna puski eteenpäin ja tulosta syntyi. Sen Iso-Britannia meille opettaa.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)