Verkkouutiset

Kimmo Sasi: Sote-lain perustuslailliset ongelmat ”hyvin vakavia”

Kansanedustaja Kimmo Sasin mukaan on erittäin suuri riski, ettei eduskunta ehdi käsitellä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakia tällä vaalikaudella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.) pitää sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakiluonnoksen perustuslaillisia ongelmia hyvin vakavina. Kuntien tehtävistä yli puolet on sosiaali- ja terveyspalveluita.

Kunnallisen itsehallinnon kannalta on Sasin mukaan erittäin tärkeää, että kunta voi keskeisellä tavalla vaikuttaa niihin ratkaisuihin, jotka koskevat sosiaali- ja terveydenhuoltoa.

– Nyt kun muodostetaan viisi sote-aluetta, jokaiseen valtuustoon tulee jokaisen kunnan edustaja, mutta totuus on se, että vaikuttamismahdollisuus on suhteellisen rajattu ja myös valtion ohjaus selvästi kasvaa palveluiden järjestämisessä, Sasi sanoo Verkkouutisille.

Palveluiden tuottaminen tapahtuu tuotantoalueilla, joihin kunta ei välttämättä ole millään tavalla osallinen. Kunnalla on kuitenkin velvollisuus osallistua kustannuksiin, joiden muodostumista kunta ei voi millään tavalla kontrolloida.

– Se on aika ongelmallista itsehallinnon kannalta, että on velvollisuus, mutta ei mahdollisuutta vaikuttaa velvollisuuden suuruuden muotoutumiseen.

Sasi toteaa, että ihmisen oikeus elämään ja terveyteen on toki tärkeämpi kuin kunnallinen itsehallinto, mutta hallituksen esityksessä pitäisi osoittaa, että kunnat eivät kykene turvaamaan palveluita.

– Esityksessä ei ole kyetty millään tavalla osoittamaan, että palvelut olisivat vaarassa kaikissa Suomen kunnissa, joten siitäkin muodostuu ihan aidosti ongelma.

Sasin mukaan yksi ratkaisu on se, että osallistuminen sote-järjestämismalliin olisi kunnille vapaaehtoista. Kunta voisi päättää mennä sote-järjestämismalliin mukaan, mutta kunnalle jäisi mahdollisuus joko tuottaa itse palveluita tai ostaa niitä joltain palvelutuottajalta. Kunnan osallistumista sote-järjestämismalliin voisi puoltaa se, jos palvelut pystyttäisiin tuottamaan siten halvemmalla kuin muutoin.

Vapaaehtoisuus tai valinnanvapaus ratkaisuksi

Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) mukaan sote-lakiluonnos on vastoin EU:n hankintasäännöksiä. Lakiluonnoksen mukaan sote-alueet hankkisivat palvelut kunnilta ja kuntayhtymiltä ilman kilpailua. Kunnat ja kuntayhtymät voisivat käyttää yksityisiä ja kolmannen sektorin tuottajia alihankkijoinaan.

– Jos se on kunnan itse tuottamaa toimintaa, niin silloin ei tarvitse kilpailuttaa. Jos se ei ole kunnan itsensä tuottamaa, niin minusta tämä on ihan relevantti kysymys, että rikotaanko tässä kilpailusääntöjä.

Ruotsissa hankintalaki on kierretty raha seuraa asiakasta -mallilla. Potilaat saavat itse valita, minkä tuottajan palveluita he käyttävät. Korvaus yksityisestä ja julkisesta palvelusta on sama.

– Silloin oikeastaan poistuvat kaikki ongelmat. Kunnan tehtävänä on turvata vain se, että potilas saa palvelut. Raha seuraa potilasta poistaa kunnalliseen itsehallintoon ja kilpailuttamiseen liittyvät ongelmat.

Sasin mukaan on ”erittäin suuri riski”, ettei sote-lakia ehditä käsitellä eduskunnassa tällä vaalikaudella. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan hallituksen tavoitteena on antaa lakiesitys marraskuun lopulla. Eduskunta ei ota käsiteltäväkseen uusia lakiesityksiä enää joulukuun alun jälkeen.

Sote-lain lausuntokierros päättyi tämän viikon tiistaina. Sasi toteaa, että laissa on vielä paljon asioita auki ja usein lakiesitysten antaminen lykkääntyy. Lisäksi laissa on todennäköisesti huomattavan paljon perustuslaillisia ongelmia.

– Täytyy sanoa, että se hyvin helposti johtaa siihen, että eduskunnasta koko esitystä ei tämän eduskunnan aikana enää saada ulos. Jos olisi haluttu varmistaa se, että eduskunta kykenee käsittelemään sen, niin se olisi pitänyt antaa viime keväänä jo.

Sasi on toiminut aiemmin pitkään eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)