Verkkouutiset

Petri Sarvamaa: Ruotsin intressi on pysäyttää uhka Suomeen

Venäjän painoarvo kansainvälisessä politiikassa on Petri Sarvamaan mukaan suurempi, kuin mitä sen pitäisi olla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Kesän uutiset ovat pyörineet terrorismin, Yhdysvaltojen presidentinvaalien, Brexitin ja Rion olympialaisten ympärillä. Venäjä on käyttänyt tilaisuuden hyväkseen: se on lisännyt läsnäoloaan Krimin niemimaalla ja Ukrainan rajalla ilman sen suurempaa kansainvälistä huomiota”, kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa kirjoittaa Nykypäivän kolumnissaan.

Hänen mukaansa presidentti Vladimir Putinin Venäjä vahvistaa asemiaan.

”Se ei hyökkää suoraan, vaan luo itsellensä otollisia tilanteita. Tällä taktiikalla Venäjän painoarvo kansainvälisessä politiikassa on kasvanut suuremmaksi kuin mitä sen resursseilla mitattuna pitäisi olla”, Sarvamaa toteaa.

Kehitys on huomattu Natossa. Puolustusliitto on päättänyt vahvistaa Puolan ja Baltian puolustusta ja myös yhteistyötä Suomen ja Ruotsin kanssa halutaan vahvistaa.

Sarvamaan mukaan Nato pyrkii samanaikaisesti kuitenkin myös vahvistamaan keskusteluyhteyttä Venäjän kanssa.

”Valitettavasti vain Venäjä on tähänastisilla toimillaan heikentänyt merkittävästi luottamusta. Se on kerta toisensa jälkeen kääntänyt tosiasiat palvelemaan valtiollista propagandaansa. Tästä syystä Itämeren alueen valtiot eivät säntää riemuissaan Venäjän petaamaan kokouspöytään”, Sarvamaa selvittää.

Hän kutsuu Venäjää ”ehdottomasti Itämeren alueen arvaamattomimmaksi pelaajaksi”, ja teroittaa, että tämä on huomioitava entistä paremmin Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

”Fakta on, että Euroopan turvallisuustilanne on heikentynyt, eikä Suomi ole immuuni tälle kehitykselle. Sotilaallinen voimankäyttö tai sillä meitä uhkaaminen on mahdollista”, Petri Sarvamaa kirjoittaa.

Hän vannottaa, ettei kansalaisille saa tarjoilla mielikuvaa Ruotsista ”ratkaisevana apuna” puolustusasioissa. Hänen mukaansa Ruotsi haluaa pysäyttää mahdollisen uhkan mieluummin Suomen puolelle.

”Tosiasia on, että Ruotsin ensisijainen intressi on sen oman alueen turvaaminen ja mahdollisen uhan pysäyttäminen Pohjanlahden vastarannalle. Lisäksi Ruotsin pääministeri Stefan Löfven vahvisti kesän Kultaranta-keskusteluissa, että Ruotsi ei tavoittele puolustusliittoa Suomen kanssa”, Sarvamaa toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)