Verkkouutiset

Kokoomuksen Sari Sarkomaa haluaa robotiikan vahvemmin mukaan sosiaali- ja terveydenhuoltoon

Kansanedustajan mukaan Suomessa on erinomaiset edellytykset kehittyä robotisaation kärkimaaksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja ja sosiaali- ja terveyspolitiikasta vastaava Sari Sarkomaa kehottaa hallitusta valmistelemaan ripeästi toimia, joilla vauhditetaan teknologian ja robotiikan käyttöönottoa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Sarkomaa tukee ehdotusta, että sosiaali- ja terveysalalle valmisteltaisiin robotiikan ja digitalisaation strategia.

– Tämä on välttämätöntä valtioneuvoston kesällä tekemän robotiikkaa ja automaatiota koskevan periaatepäätöksen toimeenpanoa. Suomessa on erinomaiset edellytykset kehittyä robotisaation kärkimaaksi, mutta olemme tällä hetkellä jäämässä muista edelläkävijämaista jälkeen, sanoo Sarkomaa tiedotteessaan.

Hallituksen on hänen mukaansa kiireesti arvioitava, mitkä säädökset ja rakenteet estävät robotiikan ja uuden teknologian käyttöä.

Sarkomaa pitää tärkeänä, että vanhustenhuollon laatusuosituksien uudistamisessa vauhditetaan teknologian hyödyntämistä vanhustenhoidon hoivan ja kuntoutuksen laadun varmistamisessa.

– Teknologia on mittava mahdollisuus muuttaa työnteon tapoja ja sisältöä sekä lisätä hoidon laatua, mielekkyyttä ja tuottavuutta. Robotiikka, automatiikka ja digitalisaatio mahdollistavat hoitajien työajan käyttämisen ihmisen välittömään hoitoon, Sarkomaa sanoo.

Elinkeinoelämän Valtuuskunnan (Eva) julkaisemassa Robotit töihin -raportissa arvioitiin, että robotiikkaa ja automatiikkaa hyödyntämällä voitaisiin tehdä ainakin 20 prosenttia sairaaloiden sairaanhoitajien ja vanhusten pitkäaikaishoidon lähihoitajien työtehtävistä. Sosiaali- ja terveydenhuolto sekä varsinkin hoiva-ala on yksi robotiikan suurimpia lähitulevaisuuden sovellusalueita.

– Koulutetun hoitohenkilöstön tarpeen vähenemistä ei ole näköpiirissä vaan päinvastoin. Väestön ikääntyessä hoidon, hoivan sekä kuntoutuksen tarve kasvaa. Vuoteen 2026 mennessä esimerkiksi vanhusten hoivapalvelujen on arvioitu kasvavan jopa 20 prosenttia, sanoo Sarkomaa.

Hän nostaa esille, että teknologinen kehitys ei ole pelkästään ihmistyötä korvaavaa, vaan sen aikana ihmisille syntyy uusia töitä ja työtehtäviä.

– Jo nyt robotit jakavat muun muassa lääkkeitä, annostelevat ruokaa ja osallistuvat potilassiirtoihin. Lisäksi on olemassa kuntoutusrobotteja ja robotteja, jotka pitävät seuraa muistisairaille ja muistuttavat arjen toimintojen huolehtimisessa. Terveysteknologian ja robotiikan kehitys on myös huomioitava alan koulutuksessa, Sarkomaa toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)