Kokoomuksen Sankelo: Keskustan sanat ja teot ristiriidassa

Janne Sankelon mukaan on tärkeää, että hyvä vire biotaloudessa säilyy. Keskusta on toiminut hänen mukaansa asiassa ristiriitaisesti.

  • LKS 20130910 // LKS 20101018 Hakkuualueelta kerättyä energiapuuta kuivumassa ja taustalla voimalinjat Nurmijärvellä 3. toukokuuta 2010. ... Renewable energy source. A pile of brushwood and a power line. LEHTIKUVA / PEKKA SAKKI

    Hakkuualueelta kerättyä energiapuuta kuivumassa Nurmijärvellä.

    ()

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Janne Sankelo ottaa tiedotteessaan kantaa bioinvestointeihin sekä energiapuun tukiin.

– Valtioneuvosto hyväksyi energiapuun uudet tukilinjaukset muuttumattomina Alexander Stubbin (kok.) hallituksen viime keväänä tekemien päätösten mukaisesti. Ratkaisuun sidottu turpeen vero laskee samalla nykyisestä 3,4 eurosta megawattitunnilta 1,9 euroon megawattitunnilta, hän kertaa.

Sankelo korostaa, että uudet bioinvestoinnit lisäävät merkittävästi puunkäyttöä jalostuksessa. Sen tähden on tärkeää, että turvetta voidaan käyttää myös jatkossa. Nyt toteutuva turpeen veron alentaminen on hänen mukaansa tärkeä askel hallituksen asettaman 55 prosentin omavaraisuuden saavuttamista.

– Puun riittävyydestä on näkemyseroja toimijoiden kesken. Metsähake-esityskin tuotiin viime keväänä riitaisana eduskuntaan. Kompromissihalukkuutta ei ollut ja eduskunta väänsi asiasta sitten omansa. Tuen osuutta järeälle puulle nostettiin alkuperäisestä ehdotuksesta. Polttoaineiden ajojärjestykseen laitoksissa sekä hallinnolliseen taakkaan laitettiin myös tiukat ehdot, Sankelo kertaa.

Hän toteaa, että EU-hyväksyntää tarvittiin metsähakkeella tuotetun sähkön tukirajaukseen, jossa niin sanotun järeän puun kohteilta saadusta kuitu- ja tukkipuusta valmistetulla metsähakkeella tuotetusta sähköstä maksetaan alennettua tukea. Rajaus astuu hänen mukaansa voimaan vuonna 2019, ja sen tarkoituksena on ohjata puuta poltosta jalostukseen.

Hän muistuttaa, ettei Juha Sipilän (kesk) hallitus tehnyt päätökseen muutoksia, vaikka Keskusta viime kevään eduskuntavaalikampanjan yhteydessä näin ilmoitti tekevänsä jos vaalivoitto tulee.

– Tukirajojen muutokset puhuttivat metsänomistajia, sillä pelättiin, ettei puulle riitä ostajia joka puolella Suomea. Keskustan puheet ja teot ovat tässä asiassa kuitenkin ristiriidassa. Mitään muutoksia ei tehty, vaikka turuilla ja toreilla vaalien alla kerrottiin näin tehtävän. Nyt on tärkeää, että hyvä vire biotaloudessa säilyy. Puun kysynnän kasvu tulee hyödyttämään alan kaikkia toimijoita ja koko Suomea, Sankelo toteaa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.