Verkkouutiset

”Istuin eduskunnassa tietokoneen ääressä. En saanut 20 minuuttiin käsiä nousemaan näppäimistölle”

Entinen kansanedustaja Pertti Salovaara kertoo IS:ssa sairastumisestaan työuupumukseen ja masennukseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Radiotoimittaja Pertti Salovaara toimi keskustan kansanedustajana 2003-2011. Ilta-Sanomien haastattelussa hän toteaa elämänsä suurimmaksi kriisin paikakseen sairastumisensa seitsemän vuotta sitten.

”Ensimmäinen varoitusmerkki oli, että istuin eduskunnassa tietokoneen ääressä. Kansalaiselta oli tullut kysymys tieliikennelaista. Tiesin vastauksen, mutta en saanut käsiä nousemaan näppäimistölle”, Pertti Salovaara kertoo.

”Istuin siinä varmaan 20 minuuttia, mutta en pystynyt vastaamaan. Sitten otin takin ja hyppäsin junaan ja mietin, että mikä h——- minua vaivaa. Vaikutin ulospäin energiseltä, mutta unohtelin asioita, podin unettomuutta ja puhuin hirveän nopeasti”.

Salovaara sai kuukauden sairauslomaa, oli pari kuukautta töissä, sai taas sairauslomaa ja jäi lopulta kokonaan sairauslomalle.

Hänen mukaansa on vaikea sanoa, mistä masennus alkaa. Hän pohtii jättäneensä aikanaan monia asioita käsittelemättä.

”Minut valtasi totaalinen väsymys. En jaksanut tehdä mitään. Arkipäiväiset asiat, kuten parranajo ja suihkussa käynti tuntuivat huomattavan vaikeilta. En nähnyt tulevaisuutta – pelkkää mustaa vain”, hän kuvailee.

Pertti Salovaaran mukaan masennus on vähän kuin paikoiltaan lumpsahtanut polvi, jota pitää aina varoa ja olla kuormittamatta itseään liikaa. Hän arvelee, ettei tule koskaan paranemaan.

”Minulle on ollut iso pettymys, etten pystynyt hoitamaan kansanedustajan työtä. Ruoskin siitä itseäni vieläkin. Tuhannet äänestäjät olivat luottaneet minuun. …En vaan jaksanut”.

Ex-kansanedustajan mukaan moni ystävä rupesi hänen sairastuttuaan pitämään välimatkaa. ”Koin itseni spitaaliseksi. Puheluihini ja tekstiviesteihini ei vastattu enää”.

Salovaara on äsken mennyt kihloihin ja pariskunta odottaa syksyllä syntyvää vauvaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)