IS: Venäjän viranomaiset antavat turvapaikanhakijoiden tulla ilman viisumia

Lapin rajavartioston mukaan tilanne Venäjän rajalla on muuttunut.

  • LKS 20160124 Sallan rajanylityspaikka 23. tammikuuta 2016. ... Border zone sign in Finnish-Russian border in Salla, Northern Finland on January 23, 2016. The number of people, so far from some 30 different countries, who cross the Finnish Lapland's border with Russia to apply for asylum in Finland is expected to shoot up in 2016. LEHTIKUVA Jussi Nukari

    Sallan rajanylityspaikalta on tammikuun aikana tullut yli 332 turvapaikanhakijaa.

    ()

Lapin rajavartiolaitoksen rajatoimiston päällikkö Hannu Markkula kertoo Ilta-Sanomissa, että viimeaikaisilla Suomeen Venäjältä saapuvilla turvapaikanhakijoilla ei ole ollut viisumia Schengen-alueelle. Venäjä on sallinut menon Suomeen, vaikka viisumit ovat puuttuneet.

Markkulan mukaan viranomaiset Venäjällä ovat sanoneet, etteivät he voi estää turvapaikanhakijoiden tuloa Suomeen ilman viisumia.

"Heidän viestinsä on ollut, etteivät he tällaista tilannetta halua, mutta eivät voi estää", rajatoimiston päällikkö kuvailee.

Hänen mukaansa asiaa on aiemmin hoidettu jollakin tavalla, sillä viisumittomia turvapaikanhakijoita ei ennen ole tullut Suomeen.

"Se on muuttunut, että ennen ei tullut viisumittomia, jotka anovat turvapaikkaa, mutta nyt tulee".

Aiemmin Suomen viranomaiset ovat kiitelleet Venäjän estävän alueeltaan tulevaa laitonta maahantuloa.

Suomen rajan ylittäminen ilman siihen oikeuttavaa matkustusasiakirjaa on valtionrajarikos. Turvapaikan hakeminen poistaa rangaistavuuden.

Itärajalla on tutkittavana 70 tapausta ihmissalakuljetuksesta ja järjestetystä toiminnasta.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.