LM: Suomen ensimmäinen salainen todistaja huumausainerikoksessa

Vuoden alussa voimaan tullut mahdollisuus anonyymiin todistamiseen otettiin heti käyttöön.

  • Helsingin hovioikeus sijaitsee Ruoholahden Salmisaarenrannassa.

    ()

Aamulehti uutisoi Lännen Median jutussa, että Suomessa on hyväksytty jo ainakin yksi salainen todistaja. Hän todistaa törkeään huumausainerikokseen liittyvässä, vielä pitämättömässä hovioikeuden istunnossa.

Juttu oli käräjäoikeudessa viime vuonna, jolloin anonyymina todistaminen ei vielä ollut mahdollista. Todistamiseen liittyvät asiakirjat ovat salaisia 60 vuoden ajan.

Valtakunnansyyttäjänvirasto ei vahvista tietoa hakemuksen hyväksymisestä eikä kerro, paljonko hakemuksia anonyymeista todistajista on. Kyse on henkilöiden suojelemisesta.

Tuomioistuimet eri puolilla maata ovat varautuneet uuteen menettelytapaan. Valtakunnansyyttäjänvirasto on lähettänyt syyttäjille ohjeet anonyymien todistajien varalta.

Esimerkiksi Helsingin käräjäoikeudessa saatetaan käyttää tilanteen mukaan näkösuojaa, teknistä yhteyttä tai äänen muuntamista. Tapauksien uskotaan olevan harvinaisia.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.