Verkkouutiset

Timo Soini sanoo vihreitä saksoittuneiksi – ”julkea pelin väline”

Eduskunnan kyselytunnilla puhuttiin energiapolitiikasta ja tuoreesta vihreiden lähdöstä hallituksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vihreät ministerit Ville Niinistö ja Pekka Haavisto eivät enää tulleet eduskunnan ministeriaitioon torstain kyselytunnilla.

Energiaomavaraisuuden ja investointien käsittelyn jälkeen perussuomalaisten Timo Soini huomautti, että ”teillä näyttää olevan siellä hallituksen aitiossa hieman väljempää kuin viimeksi”.

Soini huomautti, että Fennovoiman asian lähtiessä aikanaan liikkeelle oli yhteistyökumppanina saksalainen E.ON.

– Vihreät Saksassa torppasivat E.ONin osanoton myös Suomessa, poliittisesti. Tämän tilalla on nyt sitten Rosatom. Se on tämän asian tausta, joka on hyvä myöntää, Timo Soini sanoi.

Soini kysyi, olisivatko vihreät vielä hallituksessa, jos laitetoimittaja olisi E.ON ja kannattaisivatko he Fortumin tai TVO:n lupaa.

– Tuskinpa vaan! Kun Rosatom on nyt muka aiheuttanut suomettumista – mitä se EI ole aiheuttanut – niin oliko se sitten saksoittumista, kun toimittaja oli E.ON, Soini kysyi.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) totesi päivän olevan esittelevälle ministerille raskas.

– Siinä mielessä tämä on iloinen tapahtuma, että minulla on helppo olla samaa mieltä paitsi edustaja (Mauri) Pekkarisen myös edustaja Soinin kanssa, Vapaavuori vastasi Soinille.

Myöhemmin Vapaavuori sanoi vielä olevansa samaa mieltä myös keskustan Juha Sipilän kanssa. Tämä oli kysynyt puoluerajat ylittävästä energiasopimuksesta.

”Läpinäkyvää”

Pääministeri Alexander Stubb vastasi Timo Soinille, että ”hallitus on erittäin toimintakykyinen ja tällä hetkellä entistä trimmimmässä kunnossa”. Niin istuntosalia kuin ministeriaitiota nauratti.

– Hallitus on säteilevä, vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki huusi väliin.

Myöhemmin Alexander Stubb vastasi kysymykseen vihreiden Ville Niinistön väittämästä suomettumisesta. Kokoomuksen Ben Zyskowicz sanoi tätä Venäjä-kortiksi, jota vihreät käyttivät ”julkeasti ja hyvin läpinäkyvästi poliittisen pelin välineenä”.

– Ymmärrän hyvin, että ydinvoimakysymys on erittäin herkkä asia, varmasti meille kaikille tässä salissa. Yhtä herkkä asia on Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Kun nämä kaksi kysymystä nivoo yhteen, voi joko synnyttää meille vaikeuksia kansainvälisesti tai kansallisesti, tai sitten voi pyrkiä malttiin ja rauhallisuuteen, Alexander Stubb sanoi.

– Itse olen oman poliittisen urani aikana puolustanut aina liberaalia demokratiaa, sosiaalista markkinataloutta ja Suomea osana länsimaisia instituutioita. Tätä taustaa vasten en pidä ainakaan itseäni suomettuneena, ja koko keskustelua (pidän) vanhanaikaisena, Stubb jatkoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)