Teuvo Hakkarainen ylinopeussakoistaan: Kovempi rangaistus kuin partiolle joukkoraiskauksesta

Kansanedustajat valittelivat korotusten suuruutta, kun eduskunta käsitteli päivä-, rike- ja yhteisösakon korotuksia.

  • LKS 20160118 LKS 20151216 Perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen seurasi budjetin palautekeskustelua eduskunnan täysistunnossa Helsingissä keskiviikkona 16. joulukuuta 2015. Hakkarainen ehdotti tiistaina eduskunnan täysistunnossa kuolemanrangaistuksen käyttöönottoa suomalaisessa lainsäädännössä. LEHTIKUVA Vesa Moilanen

    Teuvo Hakkarainen.

    ()

Päiväsakkojen rahamäärät korotetaan noin kaksinkertaisiksi ja minimipäiväsakko puolitoistakertaiseksi. Oikeusministeri Jari Lindström (ps.) totesi täysistunnossa, että "sanon tämän ihan suoraan: suurin osa lausunnonantajista suhtautui esitykseen kielteisesti. Sakkojen korottaminen on kuitenkin välttämätön osa julkisen talouden sopeutustoimia".

Kokoomuksen Markku Eestilän mukaan "on hyvin herkkä asia, kun liikennettä valvotaan, ja jos se alkaa muistuttamaan jollakin tavalla rahan keräämistä, niin se ei välttämättä kansalaisten keskuudessa herätä lain kunnioitusta eikä edistä sitä muuttamista, kyllähän tämä nyt meidän kansanedustajien täytyy myöntää".

– Tämä on nyt vähän vääränlaista lainsäädäntöä siinä mielessä, että me opetamme ihmiset ikään kuin pelkäämään. Jos on sula keli ja tiellä ei muutenkaan ole kovin vaarallista liikennettä, niin ei tämä hirveästi edistä minun mielestäni hyvää ajokulttuuria, Markku Eestilä sanoi.

Perussuomalaisten Teuvo Hakkaraisen mielestä sakkorangaistuksien korottamisessa ei ole mitään järkeä.

– Kyllä verottajalle kuuluu se, mikä kuuluu verottajalle, ja poliisille kuuluvat poliisin tehtävät, eikä pidä tässä sekoittaa puuroja ja vellejä.

Hakkarainen kertoi kaveristaan puuautokuskista, jonka tulot vietiin ajokortin mukana kahdeksi kuukaudeksi, kun etuvaunussa oli 200 kiloa ylikuormaa.

– Se on yksi tukki, vahingossa sen voi laittaa sinne kuormaan. Kaksi kuukautta kortti pois, ei minkäänlaista tuloa sinä aikana. Nyt kun tätä vielä korotetaan, niin onkohan pikkusen mopo karannut käsistä jollakin?

Hakkarainen jatkoi puhumalla poliisin käyttäytymisestä.

– Henkilökohtaisesti olen saanut kaksikin sakkoa ohituskaistalla. Kun tulee kevät - Viitasaarella on ohituskaistoja nelostiellä - tiet ovat sulaneet, on täysin hyvä keli, välittömästi ennen kuin kesänopeusrajoitukset tulevat, niin harakkapartiot kyllä tulevat rahaa keräämään näitten ohituskaistojen päähän. Siellä on kyllä jonossa porukkaa ja saadaan otettua ja tehtyä rikollisia, Teuvo Hakkarainen kuvaili.

– Nykyautoilla se 10-15 kilometriä on helppo ylittää, ylinopeutta. Minullakin on mersu. Kyllä sillä pääsee hyvin helposti sen ylittämään. Minusta tulee rikollinen, saan kovemman rangaistuksen kuin joku partio tuolla joukkoraiskauksesta. Siitä saa ehdollisen, se on tämmöinen lappu, sillä ei ole mitään merkitystä käytännön elämään. Sakon joutuu maksamaan.

Sdp:n Harry Wallin sanoi yhtyvänsä Hakkaraisen näkemykseen.

– Meillähän on juuri päinvastoin, niin kuin edustaja Hakkarainen kertoi: kaunis auringonpaiste ennen pääsiäistä ja tiet ovat sulat ja 80:n nopeusrajoitus, niin sitten mennään kyttäämään ja saadaan ihminen kiinni.

Oikeusministeri Jari Lindström kiitti hyvästä keskustelusta.

– Onhan tämä rehellisyyden nimessä sanottava, että tämä on yhtä mukavaa kuin olisi alushousut väärinpäin jalassa. Mutta näillä mennään, ministeri sanoi.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.