Verkkouutiset

Anna Kontula: Sakkorysät syövät uskottavuutta, budjetti ohjaa oikeudenkäyttöä

Kansanedustaja Anna Kontula (vas.) pelkää, että hallituksen kaavailemat korotukset rikesakkoihin ja lehtitiedoissa mainittu rikesakkokynnyksen madaltaminen vaarantavat oikeuslaitoksen uskottavuuden.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Anna Kontula jätti tänään kirjallisen kysymyksen sakkojen määräytymisperusteista.

– Oikeusvaltiossa rangaistukset eivät voi perustua talouden nousu- ja laskusuhdanteisiin. Kaavailut rikesakkojen nostamiseksi ja rikesakkokynnyksen madaltamiseksi ovat esimerkkejä siitä, miten käy, kun budjettitavoitteet lähtevät ohjailemaan oikeudenkäyttöä, Kontula sanoo tiedotteessaan.

Hallitus tuplasi rikesakot kuluvan vuoden alussa tavoitteenaan nostaa rikesakkokertymää. Korotusten odotettiin nostavan rikesakkokertymän 38–45 miljoonaan euroon vuodessa, mutta kasvua oli vain miljoona euroa viime vuodesta. Nyt suunnitteilla onkin uusi korotus sakkokertymän kasvattamiseksi.

– Oikeusvaltiossa on olemassa vakiintuneet pelisäännöt, joilla rangaistuksista päätetään. Valtion alijäämäinen budjetti ei kuulu hyväksyttäviin rangaistusperusteisiin. Kutsuisin tätä rimanalitukseksi, ellei rima olisi jo valmiiksi niin alhaalla, ettei sieltä oikein mahdu enää limboamaan, Kontula sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)