SAK: Konfliktialueilta Suomeen tulevilla naisilla heikko koulutus ja korkea työttömyysriski

Maahanmuuttajataustaisen naisen on noin kolme kertaa vaikeampaa löytää työpaikka kuin kantasuomalaisen naisen.

  • LKS 20160215  Turvapaikanhakijoita KSF Median turvapaikanhakijoiden työllistymisprojektia esittelevässä tiedotustilaisuudessa Auramon vastaanottokeskuksessa Vantaalla 15. helmikuuta 2016. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

    Turvapaikanhakijoita Auramon vastaanottokeskuksessa.

    ()

Palkkatyössä olevan maahanmuuttajanaisen euro oli Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2014 vain 62 senttiä suomalaismiehen eurosta, 77 senttiä maahanmuuttajamiehen eurosta ja 84 senttiä suomalaisnaisen eurosta.

"Jos hän työllistyy, löytyy työpaikka useimmiten matalapalkka-alalta", SAK:n maahanmuuttoasioiden asiantuntija Eve Kyntäjä toteaa SAK:n tiedotteessa.

SAK toivookin tehokkaita toimia maahanmuuttajataustaisten naisten kotouttamiseksi ja auttamiseksi mukaan yhteiskuntaan muun muassa lisäämällä koulutusta.

Kyntäjä muistuttaa, että konfliktialueilta Suomeen muuttaneilla naisilla on usein heikko koulutustaso ja muita maahanmuuttajia suurempi riski jäädä pitkäksi aikaa työttömiksi.

"Työllistymisen ollessa hankalaa he saattavat jäädä mieluummin kotiin hoitamaan perhettä kuin hakea sinnikkäästi työelämään."

Myös maahanmuuttajanaisen kielitaitoa ja verkostoitumista on SAK:n mielestä tärkeää tukea.

"Maahanmuuttajilla on yleensäkin vähän tai ei lainkaan verkostoja kantaväestöön. Työnhakijan on vaikeaa saada tietoa esimerkiksi piilotyöpaikoista ilman hyviä oman alansa verkostoja", Kyntäjä kertoo.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.