Verkkouutiset

SAK:n Jarkko Eloranta: Emme neuvottele työttömyysturvan leikkauksista

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta pitää kaavailuja työttömyysturvan porrastamista tylynä nykyisessä työllisyystilanteessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallitus ja työmarkkinajärjestöt tapasivat tänään. Työmarkkinajärjestöt kertoivat kantansa hallituksen työllisyyspaketin ehdotuksiin.

Yksi ehdotuksista on työttömyysturvan porrastaminen siten, että työttömyysturvaa leikattaisiin kolmella prosentilla, mikäli työtön ei ole töissä viittä päivää kolmen edeltävän kuukauden aikana.

– Työttömyys ei ole yksilön vika, vaan järjestelmän virhe. Sitä ei voi hoitaa piiskaamalla työtöntä niin pitkään, että tämä menee töihin. Emme ryhdy neuvottelemaan hallituksen kanssa työttömyysturvan lisäleikkauksista, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo.

Käytännössä porrastus leikkaisi SAK:n mukaan erityisesti pitkään työttöminä olleiden toimeentuloa.

Ansiosidonnaista voidaan kokeilla palkkatukeen

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan sisältämän ansio-osan käyttäminen palkkatukeen, aloittelevan yrittäjän starttirahaan ja liikkuvuusavustukseen edellyttää Elorannan mielestä tarkkaa harkintaa.

– Ansio-osan käyttö esimerkiksi starttirahana vääristäisi kilpailua, kun nykyiset yrittäjät käytännössä rahoittaisivat uusien kilpailevien yritysten perustamiskuluja. Sen sijaan voitaisiin kokeilla ansio-osan käyttämistä palkkatuen rahoitukseen määräaikaisesti, Eloranta sanoo.

SAK on julkaissut omat esityksensä työllisyyden parantamiseksi. Niistä keskeisin on perhevapaajärjestelmän uudistaminen SAK:n mallin mukaisesti.

– SAK:n malli ei lisää yhteiskunnan eikä työnantajan kustannuksia tai velvoitteita. Hallitukselta pitäisi nyt löytyä rohkeutta ryhtyä pikaisesti perhevapaiden uudistamiseen, Eloranta toivoo.

Hän huomauttaa nykyisen perhevapaajärjestelmän ohjaavan äitejä pitkille perhevapaille, mikä heikentää naisten asemaa työmarkkinoilla.

SAK:n esityksiin sisältyy perhevapaiden ja työttömyysturvan uudistusten lisäksi muun muassa pitkäaikaistyöttömien aktivointipalvelujen kaksinkertaistaminen, eläketuki työkykynsä menettäneille ikääntyneille pitkäaikaistyöttömille sekä työvoiman liikkuvuuden edistäminen asuntotuotantoa lisäämällä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)