Verkkouutiset

Paikoin on satanut jo tuplasti tavallisen elokuun sademäärän verran

Elokuussa on tähän mennessä satanut etenkin lounais- ja länsirannikon läheisyydessä sekä Meri-Lapissa paikoin harvinaisen paljon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elokuussa on tähän mennessä kertynyt sadetta eniten Kaarinassa (179 mm) ja Somerolla (178 mm), kertoo Ilmatieteen laitos.

Tilastojen valossa elokuussa sataa keskimäärin maan etelä- ja keskiosassa 70-90 mm, maan pohjoisosassa 60-80 mm. Vuosien väliset erot sademäärissä ovat kuitenkin suuria. Paikoin sadetta on siis kertynyt jo kaksinkertainen määrä koko elokuun keskiarvoon nähden.

Toisaalta maan keskiosassa on ollut rannikkoalueita lukuun ottamatta tavanomaista vähäsateisempaa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan koko kuluvan elokuun suurin tuntisademäärä on Vaasassa 4. elokuuta mitattu 36,5 millimetriä. Vaasassa mitattiin myös koko elokuun toistaiseksi suurin vuorokauden sademäärä, 63 millimetriä.

Parin viime viikon aikana suurin vuorokauden aikainen sademäärä mitattiin Someron Salkolassa. Somerolla satoi 11. päivä 56 mm ja heti 18. päivä 55 mm.

Sää jatkuu epävakaisena

Viime päivien runsaat vesisateet ovat liittyneet loppukesän laaja-alaiseen matalapaineeseen, jossa alailmakehän suuresta kosteussisällöstä johtuen, runsaita vesisateita. Tällä kertaa sateiden voimakkuutta on lisännyt pitkän hellejakson lämmittämä merivesi, josta on päässyt haihtumaan lisää kosteutta ilmakehään.

– Lähipäivinä sää jatkuu epävakaisena eli sadetta tai sadekuuroja tulee ajoittain lähes koko maassa, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta.

Sateet eivät kuitenkaan liene hänen mukaansa enää yhtä runsaita kuin alkuviikolla. Ennustetut sademäärät ovat viikonloppuun ulottuvalla ajanjaksolla suuressa osassa maata 10-40 mm, Keski- ja Pohjois-Lapissa vähemmän.

– Runsaimmat sademäärät ovat odotettavissa rannikkoseuduille sekä Perämereltä Koillismaalle ulottuvalle alueelle. Myös ensi viikolla sää jatkuu tämänhetkisten ennusteiden valossa epävakaisena, Valta kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)