Verkkouutiset

Sunnuntaisuomalainen: Rotarokotteen yhteyttä autoimmuunisairauksiin tutkitaan

Rotavirusrokotteen mahdollista yhteyttä autoimmuunitautien ilmenemiseen on alettu tutkia, kertoo Väli-Suomen median Sunnuntaisuomalainen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus on kolme–neljä viikkoa sitten ottanut yhteyttä perheisiin, jotka 2000-luvun alussa osallistuivat rotavirusrokotetutkimukseen. Tuolloin noin 10 000 lasta sai rotavirusrokotteen ja 10 000 lumerokotteen.

– Nyt alkaneessa kyselytutkimuksessa halutaan hyödyntää tätä laajaa aineistoa. Olemme tyytyväisiä, jos saamme negatiivisen tuloksen eli emme löydä yhteyttä rotavirusrokotteen ja autoimmuunisairauksien välillä, tutkimuksesta vastaava emeritusprofessori Timo Vesikari toteaa.

Autoimmuunitauteja ovat muun muassa ykköstyypin diabetes, reuma, keliakia ja kilpirauhastulehdus. Autoimmuunitaudissa elimistön puolustusjärjestelmä käy virheellisesti omien kudosten kimppuun. Nämä taudit ovat lisääntyneet jo 1950-luvulta lähtien.

Vesikarin mukaan rokotusten ja autoimmuunitautien välillä ei yleensä ole todettu yhteyttä. Ainoa tunnettu yhteys on sikainfluenssarokotteen ja narkolepsian välillä. Rotavirusrokote on kuulunut Suomen rokotusohjelmaan vuodesta 2009.

Muualla rokottamisen vaikutuksista autoimmuunitautien ilmenemiseen on kahdenlaisia näkemyksiä. Toiset ovat sitä mieltä, että rokotukset lisäävät autoimmuunitauteja, ja toisten tutkijoiden mielestä rokotuksilla on vähentävä vaikutus.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)