Verkkouutiset

Asuntovelallisten juhlat jatkuvat: Rahapolitiikan kiristämistä ei kiirehditä

Varman toimitusjohtaja Risto Murto ennustaa matalan korkotason jatkuvan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Korkotaso on ollut viime vuosina alhaisempana kuin koskaan aikaisemmin. Uusien asuntolainojen korko oli Suomessa keväällä noin yhden prosentin tuntumassa. Vajaan yhden prosentin samanaikainen inflaatio tarkoittaa, että reaalikorkotaso on pysynyt uusilla asuntolainan nostajilla lähellä nollaa.

Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto uskoo, etteivät velallisten juhlat lopu vielä kovinkaan äkkiä.

– Tuoreimpien, torstaina saatujen EKP:n kommenttien perusteella näyttää kuitenkin siltä, että keskuspankki ei kiirehdi rahapolitiikan kiristämistä. Tärkein tekijä on, että inflaatio on kehittynyt hyvin maltillisesti, Murto kirjoittaa Verkkouutisten blogissaan.

Kuluttajahintojen nousuvauhti oli kesäkuussa vain 1,3 prosenttia. Murto toteaa, että voimakkaalla elvyttämisellä keskuspankki on saanut inflaatiota hieman nousemaan, mutta vauhti on tavoitteeseen nähden edelleen alhainen.

– Riskinä on edelleen liian alhainen, ei liian korkea inflaatio, hän sanoo.

Suomalaisten kotitalouksien kannalta rahapolitiikka tukee Murron mukaan edelleen velallista. Hän muistuttaa, että taso alkaa kuitenkin normalisoitua jossain vaiheessa.

– Erityisesti asuntovelallisten tulee olla varautunut kasvaviin korkokuluihin. Toisaalta korkojen nousu tapahtuu kaikella todennäköisyydellä varsin hitaasti. EKP:n ensimmäinen askel koskee osto-ohjelman pienentämisestä tai lopettamista. Nyt ostojen on ilmoitettu jatkuvan tämän vuoden loppuun asti. Mitä ensi vuonna tapahtuu, kuultaneen ensi syksyllä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)