Verkkouutiset

RKP: Nyt on kaksi populistiryhmää, toinen hallituksessa ja toinen oppositiossa

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson arvosteli kärkevästi viime viikon hallitusmuutosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Anna-Maja Henriksson totesi RKP:n ryhmäpuheenvuorossa eduskunnassa, että viime viikon alussa näytti siltä, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) olisi menettänyt parlamentaarisen enemmistön, mutta kaikki muuttui runsaassa vuorokaudessa, jonka aikana dramaattisia käänteitä ei todellakaan puuttunut.

– Ensinnäkin (Jussi) Halla-ahon perussuomalainen puolue ajettiin ulos hallituksesta. Toiseksi perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi kahtia, ja päivänvalon näki uusi itseään Uudeksi vaihtoehdoksi kutsuva eduskuntaryhmä, hän sanoi.

– Tämä ryhmä vannoi välittömästi uskollisuutta hallitusohjelmalle, mikä riitti pääministerille, joka ei koskaan jatkanutkaan matkaansa Kultarantaan saakka jättämään hallituksen eronpyyntöä. Sen sijaan Sipilä ilmoitti hallituskriisin olevan ohi. Pääministeri on kieltänyt, että kyseessä olisi ollut etukäteen sovittu käsikirjoitus, Henriksson jatkoi.

– Saattaa olla niinkin, mutta täysin vailla mielenkiintoa ei ole se, kuka tiesi mitä ja milloin? Uskottavuuden vuoksi on tärkeää, että hallituksen keskeiset ministerit rehellisesti kertovat, miten asiat olivat, Henriksson vaati.

Hänen mukaansa olemme ainakin nähneet, että ulkoministeri (Timo Soini) ei seiso omien sanojensa takana.

– Hän käänsi takin niin, että napit lentelivät! Blogissaan hän kielsi määrätietoisesti – voimakkain raamatullisin kielikuvin – ettei hän koskaan lähtisi omasta puolueestaan! Kymmenen päivää myöhemmin hän teki juuri tämän. Mitä tämä kertoo uskottavuudesta? Minkä kuvan tämä antaa politiikasta? RKP ja Ruotsalainen eduskuntaryhmä haluavat tietää totuuden. Pääministeri Sipilä, milloin tulitte tietämään Soinin B-suunnitelmasta, Henriksson kyseli?

Henriksson jatkoi Soinin rökittämistä uskottavuuden puutteesta.

– Olette syöneet omat sananne. Miten ajattelette suomalaisten voivan luottaa sanoihinne tämän jälkeen. Suomi on oikeusvaltio, ja pitäisi olla niin, että totuus ja rehellisyys maan perii. Historia valossa viime tiistain tapahtumat tullaan ehkä näkemään mestarillisena poliittisena manööverinä, mutta valitettavasti myös manööverinä, jossa oma henkilökohtainen kunnianhimo menee kaiken muun edelle ja jossa ollaan valmis uhraamaan totuus oman tavoitteen saavuttamiseksi.

Henrikssonin mukaan vain se on tapahtunut, että meillä on nyt kaksi populistiryhmää – toinen hallituksessa ja toinen sen ulkopuolella.

– Uusvanha hallituspohja ei todellakaan ole mikään paras mahdollinen tulos demokratian kannalta. Koska hallitus ei myöskään ole valmis uudistamaan hallitusohjelmaansa, ruotsalainen eduskuntaryhmä kannattaa tehtyä epäluottamuslause-ehdotusta, totesi Henriksson.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)