RKP:n eduskuntaryhmä vaatii kaikille turvapaikanhakijoille henkilökorttia

RKP:n eduskuntaryhmä vaatii sisäministeriötä välittömästi myöntämään turvapaikanhakijoille henkilökortit.

  • LKS 20160121 RKP:n  kansanedustaja Anna-Maja Henriksson eduskunnan  täysistunnossa 18. marraskuuta 2015. 

 LEHTIKUVA Vesa Moilanen

    Ruotsalaisen kansanpuolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

    ()

Henkilökortti mahdollistaa pankkitilin avaamisen ja siten työn vastaanottamisen.

– Käytännön esteet turvapaikanhakijoiden työn vastaanottamiselle nousevat taas esiin täällä käydyissä keskusteluissa. Pitkät odotusajat ovat vain osa ongelmaa. Haastavaa on myös pankkitilin avaaminen, mikä puolestaan on edellytys palkan vastaanottamiselle tehdystä työstä, sanoo ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Eduskuntaryhmä painottaa, että turvapaikanhakijoiden pitäisi Suomessakin saada työskennellä heti tänne saavuttuaan.

Henriksson toteaa, että yhteiskuntamme tulisi keskittyä vähemmän vastakkainasetteluun ja sen sijaan nähdä maahanmuuton tuomat mahdollisuudet. Hän pitää turvapaikkaprosessien oikeudenmukaisuutta ensisijaisen tärkeänä ja huomauttaa, että paras tapa kotoutua nopeasti on päästä mukaan työelämään.

– On myös hallituksen vastuulla viestiä vastakkainasettelua vähentävällä tavalla. Maan henkisestä ilmapiiristä on syytä olla hyvin huolissaan. Nyt tarvitaan yhteisymmärrystä, Henriksson sanoo.

RKP:n eduskuntaryhmä sanoo tukevansa pakolaispolitiikan pohjoismaista yhtenäistämistä, mutta "ei missään olosuhteissa voi hyväksyä Tanskan linjaa".

– Sen sijaan Suomen viranomaisten tulisi ensi sijassa aloittaa läheisempi yhteistyö Ruotsin kanssa. Tavoitteena tulisi olla yhtenevät turvallisten maiden arviointiperusteet ja perheiden yhdistämiskriteerit.

Eduskuntaryhmä painottaa, että Suomen tulee seurata kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia myös kielteisen turvapaikan saaneiden kohdalla.

– Myös takaisin lähetettäviä tulee kohdella kunnioittavasti.

RKP:n eduskuntaryhmä vieraili tiistaina Kirkkonummen Evitskogin vastaanottokeskuksessa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.