Verkkouutiset

Paula Risikko HS:ssa: Laittomien siirtolaisten määrä yllätti hallituksen

Laittomasti maassa oleskelevien määrä lisääntyy kielteisten turvapaikkapäätösten myötä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) kertoo Helsingin Sanomissa olevansa huolissaan laittomien siirtolaisten määrän kasvusta Suomessa. Laiton maassaolo voidaan Risikon mukaan luokitella turvallisuusuhkaksi.

– Kun keskustelen poliisien kanssa, siellä tulee se elämän toinen puoli, mitä laittomasti maassa olo tarkoittaa esimerkiksi rikollisuuden kannalta. Laittomasti maassa oleminen on turvallisuusuhka, kertoo Risikko Helsingin Sanomien haastattelussa.

Vuonna 2015 Suomeen saapuneiden, kymmenien tuhansien turvapaikanhakijoiden hakuprosessit alkavat olla päätöksessään. Monien myönteisten päätösten joukossa on myös runsaasti lainvoiman saavia kielteisiä päätöksiä. Risikon mukaan Suomi on herännyt ongelmaan liian hitaasti.

Määrä kasvussa

Poliisin arvion mukaan Suomessa oli viime lokakuussa laittomasti noin 2000 ihmistä. Risikko epäilee määrän kasvavan kielteisten päätösten myötä. Osa päätöksen saaneista ei suostu lähtemään maasta, vaikka vapaaehtoisen paluun järjestelmään panostetaan valtavasti

Risikko kertoo asian tulleen hallitukselle yllätyksenä. Ennen joulua Risikon johtama maahanmuuton ministeriryhmä tuli toimenpidesuunnitelmassaan tulokseen, jossa laittomasti maassa oleskelevalle on taattava perustuslain mukainen välttämätön toimeentulo ja huolenpito.

Risikon mukaan toimeentulon ja huolenpidon takaa puuttuu kuitenkin konkretia. Nykyinen toimeentulolaki ei hänen mukaansa voi koskea suoraan laittomasti maassa oleskelevia.

– Ei Suomen pidä olla houkuttelevampi kuin muiden maiden, Risikko toteaa ja vetoaa muiden EU-maiden yleisesti kiristyneeseen linjaan siirtolaisuuskysymyksissä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)