Verkkouutiset

Antti Rinne Ykkösaamussa: On järkevää satsata elvyttämiseen

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteen mielestä puolueen ministerien äänten jakautuminen ydinvoimaäänestyksessä ei ollut osoitus dramatiikasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) kommentoi Ylen Ykkösaamussa ydinvoimapäätöstä ja vihreiden lähtöä hallituksesta sen johdosta. Hän sanoo toivovansa, että eduskunta pääsee ottamaan kantaa ydinvoima-asioihin ja tekemään päätöksen neuvottelujen jälkeen.

Rinteen mukaan Sdp:n äänten jakautuminen ydinvoimaäänestyksessä ei ollut osoitus dramatiikasta. Vihreiltä hän ei myöskään hyväksy kriittistä tulkintaa siitä, että hallitusohjelmaa olisi rikottu.

– Eduskunta on tehnyt periaatepäätöksen kahdesta ydinvoimalasta. Tiedossa oli, että päätöksiä joudutaan tekemään. Myös vihreät tiesivät tämän. Ikävää, että näin kävi, Rinne kommentoi kysyttäessä vihreiden hallituksesta lähtemisestä.

Hallituskitkuttelusta Rinne ei tässä vaiheessa vielä puhuisi, vaikka vihreiden lisäksi myös vasemmistoliitto on jättänyt hallituksen. Hänen mukaansa hallituksen toimintakyky on tulkittu julkisuudessa väärin. Niukka enemmistö vaatii hänen mukaansa kuitenkin hallituspuolueilta sitoutuneisuutta. Kevään 2015 hallitusneuvotteluja tai mahdollisia -kumppaneita hän ei myöskään suostu vielä tässä vaiheessa spekuloimaan.

– Lukujen valossa tilanne voi olla tällä hetkellä kriittinen, mutta ei mahdoton. Kaikissa hallituspuolueiden ryhmissä täytyy nyt huolehtia siitä, että (eduskunnan) äänestyksiin osallistutaan, jotta hallituksen esitykset kulkevat eteenpäin, hän toteaa.

Rinne otti kantaa taannoisiin väitteisiin siitä, että hänen mielessään olisi käynyt hallituksesta ulos marssiminen hallitusneuvotteluiden aikana. Hänen mukaansa ideologisista lähtökohdista käsin ei ole aina ollut helppoa toimia. Tällä hetkellä hallituksen kaataminen ei kuitenkaan tulisi hänelle kysymykseen, vaikka monet asiat huolestuttavatkin.

– Olen harkinnut, mikä on oikea tapa viedä asioita eteenpäin. Näkökulmani on ollut se, että tällä hetkellä taloudellinen kehitys uhkaa tasa-arvoa ja vaarantaa esimerkiksi koulutuksen ja sivistyksen, tasa-arvon sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden toteutumista. On asioita, jotka huutavat parannuksia. Yksinyrittäjät, omaishoitajat, yksinasuvat, varhaiskasvatus; näihin täytyy löytää ratkaisu, hän sanoo.

Rinteen mukaan erityisesti julkisen sektorin olisi tällä hetkellä tärkeintä luoda suomalaisille töitä ja jättää myös pelivaraa tulevaisuuden suhdanteita ajatellen. Vaikka vienti alkaisikin vetää, jatkaa työttömyys silti nousua vielä. Infrastruktuurin rakentamiseen synnytetyn paketin pitäisi Rinteen mukaan synnyttää lähivuosina Suomeen 3 000 uutta työpaikkaa.

Veropohjaa pitäisi lisäksi hänen mukaansa laajentaa ja verotuksen keskinäisiä suhteita muuttaa. Esimerkiksi pääomaverossa olisi Rinteen mukaan liikkumavaraa ylöspäin korkeammissa veroluokissa.

– Lyhyellä aikavälillä on järkevää satsata elvyttämiseen. On löydettävä uusia viennin aloja. Esimerkiksi teollisuuden vienti Suomessa on liian kapealla pohjalla, ja lisäksi valtaosa siitä suuntautuu Euroopan alueelle, joka on hitaan talouskasvun aluetta. Meidän täytyy panostaa innovaatioihin ja tutkimustoimintaan sekä Aasian markkinoille, hän toteaa.

Esimerkiksi ilmaston lämpeneminen ja vesi olisivat Rinteen mukaan osa-alueita, joissa Suomessa on osaamista ja joissa olisi kasvavaa vientipotentiaalia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)