Verkkouutiset

”Oletteko valmis avaamaan Kreikalle oven ulos eurosta?”

Valtiovarainministerin mukaan Suomi ei ole valmis Kreikan lisärahoittamiseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan kyselytunnilla torstaina kysyttiin Venäjän talouskaaoksesta. Kansanedustajia huoletti, joutuvatko suomalaiset mukaan pelastamaan pankkeja.

Valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan Venäjän talouskehitys on ollut laskeva vuodesta 2012 lähtien. Hänen mukaansa sillä tulee olemaan vaikutuksia.

– Meillä on tarkka tieto siitä, millä tavalla eri eurooppalaisilla pankeilla on riskejä suhteessa Venäjän tilanteeseen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että ne ovat kokonaisuuteen nähden sellaiset, että ne ovat hallittavissa näiden pankkien omilla toimilla, Antti Rinne sanoi.

Rinteen mukaan pankkiunioni ja kriisinhallintamekanismi tarkoittavat sitä, että ”tavalliset suomalaiset eivät joudu maksamaan, sijoittajat maksavat, ja pankit kantavat itse vastuuta”.

Valtiovarainministerin mukaan Venäjällä ei ole kyetty talousuudistuksiin ja maa on hyvin riippuvainen öljyn hintakehityksestä.

– Kyse ei ole pakotepolitiikasta, vaan siitä, että Venäjän talous on kerta kaikkiaan sukeltanut alaspäin.

Kokoomuksen Ben Zyskowicz sanoi olevan toivottavaa, että talouden ongelmat saavat Venäjän muuttamaan politiikkaansa Ukrainassa. Hänen mukaansa toisaalta on huoli siitä, että tullaan näkemään entistä aggressiivisempi Venäjä.

– Pitää hyvin selvästi todeta, että Suomessa ja Euroopassa on jouduttu tilanteisiin, jossa veronmaksajien on pitänyt pelastaa pankit, koska ne ovat olleet liian suuria kaatumaan. Kaatumisesta olisi seurannut liian suuria ongelmia. Pankkiunionissa on sovittu, että pankkien ongelmista ovat ensisijaisesti vastuussa pankkien omistajat, velkoja ja suurtallettajat. Koko pankkiunionin tarkoitus on, että sietämätön tilanne, jossa veronmaksajat ovat vastuussa, pystytään välttämään, Ben Zyskowicz sanoi.

Zyskowicz kysyi Kreikasta.

– Jos Kreikka ei ole valmis tekemään niitä ratkaisuja joita tarvitaan, olettehan valmis siihen, että Kreikalle avataan ovi ulos eurosta?

Valtiovarainministeri Antti Rinne vastasi myönteisesti.

– Jos Kreikka ei täytä näitä viidennen väliajan tavoitteita, eikä sitä kautta pysty jatkamaan – jos tulee likainen exit tai puhdas exit – niin se on selvää, että Suomi ei ole valmis laittamaan sinne rahaa, Antti Rinne sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)