Verkkouutiset

USA:n salainen linjamuistio kylmästä sodasta: Neuvostoliitto viileni Suomen puolueettomuudelle

Yhdysvalloissa ei pidetty Suomen kehitystä myönteisenä 1980-luvulle tultaessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

USA:n suurlähettiläänä Suomessa 1977-80 toimineen Rozanne Ridgwayn perinpohjainen analyysi oli nimeltään Suomen/Neuvostoliiton/pohjoismaiden suhteet ja Pohjois-Euroopan turvallisuus.

Muistio kirjoitettiin helmikuussa 1979. Se on tullut nyt julki Wikileaksin massajulkistuksessa tuolta vuodelta.

Muistiossa kerrottiin arvioitavan Suomen suhteita Neuvostoliittoon ja pohjoismaihin sekä identifioitavan merkittävää osallisuutta Pohjois-Euroopan turvallisuuteen. Päähuomioksi listattiin tämä:

– 1970-luvun aikana Neuvostoliitto on kylmennyt Suomen puolueettomuuden konseptille; tämä muuttunut Neuvostoliiton lähestymistapa — jota (puolustusministeri Dmitri) Ustinovin ehdotus yhteisistä Suomen/Neuvostoliiton sotaharjoituksista dramatisoi — muodostaa merkittävimmän kehityksen viimeaikaisissa Suomen ja Neuvostoliiton suhteissa.

Muiden perustekijöiden katsottiin pysyneen käytännössä muuttumattomina:

– Neuvostoliitto jatkaa vaikutusvallan käyttämistä Suomen poliittisella näyttämöllä, mutta Suomen instituutiot pysyvät demokraattisina ja läntisinä; sotilaallinen epätasapaino kasvaa mutta on aina ollut valtava; ja taloudelliset suhteet pysyvät toissijaisina verrattuina Suomen taloudellisiin linkkeihin länteen.

Ridgwayn mukaan Suomen vaikutelmassa pohjoismaisesta turvallisuudesta heijastuu pohjalla sen suhteiden hoitaminen myös Neuvostoliittoon. Tässä Suomi hänen mukaansa poikkeaa ”terävästi” muista pohjoismaista.

– Neuvostoliiton kylmenemisen kohdalla, Suomi ei ole hylännyt puolueettomuuden tavoittelemista, kuten sen hylkäys Ustinovin ehdotukselle todistaa; odotamme että samalla kun Suomi jatkaa Neuvostoliiton kanssa olevien hyvien suhteiden ensisijaisuutta, se pyrkii säilyttämään hyväksyntänsä luotettavana puolueettomana (maana), luottaen voimakkaasti jäsenyyteensä pohjoismaisessa perheessä ja sen laajempiin kansainvälisiin suhteisiin.

USA uskoi 1979, että ”tasainen neuvostopaine Suomea kohtaan todennäköisesti jatkuu eikä uusien dramaattisten neuvostosiirtojen mahdollisuutta voida sulkea pois”.

– Tässä kontekstissa tukemme jatkuminen — jota suomalaiset arvostavat — Suomen puolueettomuudelle ja itsenäisyydelle, yhdessä USA:n tiukan puolustuksen kanssa — jota suomalaiset ymmärtävät — sen omalle ja sen liittolaisten edulle pysyy parhaana USA:n kontribuutiona kummallekin ja Suomen kansallisille eduille.

Hyvin laajana historiaosuuksineenkin jatkuvan analyysimuistion löytää tästä linkistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)