Reserviupseerit huolissaan - "Jatkossa oltava kyky suurempien joukkojen perustamiseen nopeasti"

Voimakkaasti muuttunut turvallisuuspoliittisen ympäristö edellyttää Reserviupseeriliiton mukaan toimenpiteitä.

  • LKS 20160310 Reserviläiset käskynjaossa Puolustusvoimien Paikallispuolustus Länsi 1 -harjoituksessa Laajasalossa Helsingissä 10. maaliskuuta 2016. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

    Sotilaallisen valmiuden kohottamista halutaan nopeuttaa.

    ()

Suomen Reserviupseeriliiton puheenjohtaja Mikko Halkilahden mukaan on erittäin tärkeää, että Suomella on mahdollisuus kohottaa asevelvollisista koostuvien joukkojen valmiutta sekä varmistaa riittävän joukon perustaminen pikaisesti, jos tilanne sitä vaatii.

– Tämä edellyttää muutoksia asevelvollisuuslakiin, hän sanoo tiedotteessaan.

Suomen turvallisuuspoliittinen ympäristö on hänen mukaansa muuttunut voimakkaasti viime vuosien aikana. Kolmen kuukauden käskyaika kertausharjoituksiin on aivan liian pitkä. Asevelvollisuuslakia olisi siis syytä muuttaa ketterämmäksi Suomen oman edun takia.

– Meillä on jatkossa oltava kyky nykyistä merkittävästi suurempien joukkojen perustamiseen nopeasti.

Hän pitääkin kannatettavana lain muuttamista siten, että puolustusvoimain komentaja voisi määrätä sotilaallisen valmiuden kohottamiseen tarkoitettuun kertausharjoitukseen välittömästi korkeintaan 25.000 asevelvollista.

– Nopeasti muodostettavien joukkojen ikärakenne tulee olla nuorta, jolloin asevelvollisuusajan opit ovat vielä hyvin muistissa.

Nuorten miesten ja naisten sijoittaminen korkean valmiuden joukkoihin on Halkilahden mukaan myös yhteiskunnan kannalta paras vaihtoehto. Tässä elämänvaiheessa on helpointa irtautua työ- tai opiskeluelämästä maamme puolustamiseen, jos tilanne sitä vaatii.

– On kuitenkin tärkeää, että sotilaallisen valmiuden joustavan kohottamisen johdosta kertausharjoituksiin määrättävien työssäkäyvien asevelvollisten irtisanomisturva ja toisaalta opiskelevien reserviläisten mahdollisuus jatkaa opintoja joustavasti varmistetaan.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.