Verkkouutiset

Reseptien voimassaoloaika pitenee kahteen vuoteen

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut asetuksen reseptien voimassaoloajan pidentämisestä vuodesta kahteen vuoteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Asetuksen myötä lääkäreiden reseptien uusimiseen käyttämä työaika vähenee ja aikaa vapautuu muihin tehtäviin.

Muutoksesta koituvien säästöjen arvioidaan toteutuvan vuosina 2018¬-2019. Kuntien kustannusten ennakoidaan vähenevän kolme miljoonaa euroa kumpanakin vuonna.

Muutos ei koske huumausainelääkkeiden ja pääasiassa keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden lääkemääräyksiä eikä ammatin harjoittamista varten määrättyjen lääkkeiden lääkemääräyksiä. Niiden voimassaoloaika on edelleen yksi vuosi.

Reseptien voimassaoloaikojen pidennys edellyttää muutoksia Kanta-järjestelmään, apteekkien tietojärjestelmiin ja potilastietojärjestelmiin. Muutokset toteutetaan mahdollisimman pikaisesti niin, että asetus voi astua voimaan vuoden 2017 alusta. Samaan aikaan siirrytään kokonaan sähköisiin resepteihin.

Samalla sähköisistä lääkemääräyksistä annettua asetusta muutetaan siten, että sähköinen lääkemääräys voidaan uudistaa 16 kuukauden sijasta 28 kuukauden kuluessa alkuperäisen lääkemääräyksen antamisesta.

Asetus reseptien voimassaolosta ja asetuksen muutos sähköisestä lääkemääräyksestä tulevat voimaan vuoden 2017 alussa.

– Lääkemääräysten voimassaoloajan pidentäminen vuodesta kahteen vuoteen on konkreettinen esimerkki normin väljentämisestä. Normien purkua ja väljentämistä tarvitaan, jotta hyvinvointiyhteiskunnan olennaiset tehtävät voidaan tiukkoinakin aikoina hoitaa hyvin, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.).

Hän toteaa, että lääkereseptien uusiminen vuoden välein on turhaa paperityötä silloin, kun potilaan hoito ei muuten edellytä lääkärin vastaanotolla käymistä.

– Lääkärien ja hoitajien on saatava keskittyä varsinaiseen työhönsä, potilaiden hoitamiseen, ilman turhaa hallinnollista taakkaa, Räty sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)