Verkkouutiset

”Reilua on asioiden suoraan sanominen”

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan hyvän yhteiskunnan voi kaiketi kiteyttää yhteen sanaan: reilu.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomusjohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo kirjoittaa uudessa Nykypäivässä kolumnissaan, miten Suomen pitää olla reilu. Hänen mukaansa monimutkainen ja moderni yhteiskunta tarvitsee toimiakseen reiluutta ja oikeudenmukaisuutta – uskoa ja luottoa toisiin ihmisiin ja järjestelmään.

– Reiluus liittyy läheisesti myös kokoomuksen kolmeen tärkeään arvoon: vapauteen, vastuuseen ja välittämiseen. Kun vapaus, vastuu ja välittäminen ovat tasapainossa, on maa reilu, Petteri Orpo toteaa.

– Tunne reiluuden puuttumisesta ja epäreilusta kohtelusta aiheuttaa turhautumista ja toivottomuutta. Toivottomuus ruokkii kamalalla tavalla yhteiskunnan jakautumista ja eriarvoisuutta. Tällaista jakautumista on nähtävissä useissa läntisissäkin yhteiskunnissa. Se on hyvin vaarallista. Sitä vastaan pitää taistella!

Hänen mukaansa päättäjien kohdalla reiluutta ei ole toimia omien etujen mukaan, lyhytnäköisesti tai sivuuttaen kokonaisedun tai antaen valheellisen kuvan yhteiskunnan tilasta.

– Halpa populismi ja katteettomat lupaukset eivät ole reiluja äänestäjiä kohtaan. Asioiden sanominen suoraan on reilua, Orpo vertailee.

Hän toteaa, että mitä harvemmat maksavat veroja, sitä epäreilummalta tämä yhteiskunta tuntuu. Huono taloustilanne aiheuttaa epäreiluuden kierteen ja monille, jotka uupuvat taakkansa alle, asiat tuntuvat epäreilulta.

– Epäreilulta niille, jotka eivät koe ahkeroinnin kannattavan. Epäreilulta niille, joiden etuuksia ja palveluja joudutaan leikkaamaan, koska varaa ei ole enempään. Epäreilulta niille, jotka nyt eläkkeellä ovat jo omat kortensa aikoinaan kantaneet mutta huomaavat jäävänsä vaille huolenpitoa. Ja epäreilulta niille, jotka vasta ovat elämänsä rakentamisen alussa mutta kokevat saavansa vähemmän kuin edelliset sukupolvet.

Petteri Orpon mukaan ”reilun Suomen rakentaminen tarkoittaa tekoja. Palveluiden pitää toimia reilusti kaikille. Siksi kokoomus ajaa esimerkiksi yhdenvertaista valinnanvapautta terveyspalveluihin”.

– Työtä pitäisi reilusti löytyä kaikille. Siksi kokoomus ajaa työllisyyttä lisääviä uudistuksia kuten paikallista sopimista. Ahkeruudesta on reilua palkita. Siksi kokoomus ajaa työn ja yrittämisen verotuksen keventämistä. Kaikkien pitää saada reilut mahdollisuudet elämässä. Siksi kokoomus ajaa maksutonta varhaiskasvatusta ja uudistaa peruskoulua.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)