Verkkouutiset

Ministeri Rehula: Hallituksessa oman mielipiteen pitäisi muuttua yhteiseksi mielipiteeksi

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan mielestä valtioneuvoston jäsenillä saisi olla vain yksi yhteinen mielipide.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) torppasi tänään henkilökohtaisten mielipiteiden esittämisen hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Toimittaja totesi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan (kok.) sanoneen eilen, että hän haluaisi nähdä viisi sote-aluetta ja kysyi, kuinka paljon keskustan ja perussuomalaisten mielestä sote-alueita pitäisi olla.

Toivakka korjasi sanoneensa, että hänen mielestään myös viiden sote-alueen vaihtoehdosta pitäisi tehdä selvitys muiden vaihtoehtojen joukossa.

Rehula vastasi, että kyseessä on valtioneuvoston tiedotustilaisuus.

– On meillä omiakin mielipiteitä, mutta kyllä vastuullisena ministerinä omien mielipiteiden pitäisi jossain vaiheessa muuttua siihen asentoon, että on yhteinen mielipide, Rehula sanoi.

Rehulan mukaan yhteinen mielipide on se, että sote-alueita tulee enintään yhdeksäntoista, kuten hallitusohjelmassa lukee.

Myös sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) sanoi oman puolueensa perussuomalaisten lähtevän hallitusohjelmasta, johon kaikki ovat sitoutuneet. Mäntylän mukaan taustalla ”on ollut prosesseja” ja tulee varmasti olemaan tästä eteenpäinkin.

– Se on aivan varma, että kyllä me yhteinen näkemys tästä löydetään, Mäntylä vakuutti.

Kokoomuksella kompromissihalua

Toivakan mukaan päätöksenteko on kompromissien tekoa ja hän sanoi puolueensa kokoomuksen olevan erittäin sitoutunut viemään sote-uudistusta eteenpäin. Toivakka peräänkuulutti kuitenkin tietoa sote-alueiden eri lukumäärien taloudellisista ja toiminnallisista vaikutuksista.

Toivakan mukaan mitä vähemmän alueita, sitä paremmin saavutetaan kustannustavoitteet. Sote-uudistuksella yritetään kuroa umpeen kolmen miljardin euron kestävyysvajetta.

Toivakan mukaan näyttää todennäköisimmältä, että soten rahoitus hoidetaan valtion kautta joko sote-maksulla tai verolla, koska kuntarahoitukseen liittyy perustuslaillisia ongelmia. Hän kaipasi myös eri rahoitusvaihtoehdoista riittävästi tietoa.

– Kompromissihalua on ja toivon, että me teemme tämän hyvässä yhteishengessä, Toivakka totesi.

Hallituksen on määrä päättää sote-alueiden lukumäärästä ja rahoituksen perusratkaisusta lokakuun loppuun mennessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)