Verkkouutiset

Ministeri suutahti kielenkäytöstä: ”Suomi-nimisessä maassa ei yhtään ihmistä jätetä heitteille”

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula kimmahti vihreiden ryhmäjohtajalle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto puhui eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona. Käsittelyssä oli sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonala.

– Onko siellä hallituksessa tehty minkäänlaisia vaikutusarviointeja, että kuinka paljon kalliimmaksi nämä leikkauksenne tulevat yhteiskunnalle kuin se, että huolehtisimme niistä ihmisistä, joiden sairaus ja asema on nyt jo vaakalaudalla? Kyllähän te ymmärrätte sosiaali- ja terveyspuolen ministereinä sen, miten kalliiksi näiden ihmisten heitteille jättäminen tulee, Outi Alanko-Kahiluoto sanoi.

Pian tämän jälkeen vastaamaan päässyt perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) ei pitänyt retoriikasta ja toi sen ilmi.

– Suomi-nimisessä maassa ei kyllä yhtään ihmistä jätetä heitteille. Ja jos jätetään, niin sitten on jotain perustavaa laatua olevaa, suomalaisuudessa, sisimmässä olevaa pahasti pielessä, Juha Rehula sanoi.

Hänen mukaansa ”peti on petattu yhteen asentoon, ja sitä pitää yrittää sitä punkkaa korjata niillä eväillä mitä käytettävissä on”.

– Mutta jos joku sanoo, kuten täällä sanottiin debatissa salissa, että hallitus on jättämässä ihmisiä heitteille… niin alkaa olla hyvin lähellä sitä tilannetta että onko ylipäänsä mitään edellytyksiä edes yrittää jatkaa tätä keskustelua, jossa etsitään ratkaisuja muun muassa siihen, miten ikääntyvän ihmisen kotona asumista voidaan parantaa, Rehula jatkoi.

Myös perussuomalaisten Leena Meri valitteli, että ”oppositio on hyvin herkkänä siinä, mitä täältä hallituspuolueesta puhutaan, mutta sitten kauheasti käytetään tämmöisiä termejä kuin ’heitteillejättö’, synonyymillä ’heitteillepano'”.

– Se on rikosoikeudellinen termi. Se on rikoslaissa. Että pikkusen vähemmän sitä forcea ja keskustelua vähän asiallisemmalle tasolle, Leena Meri toivoi.

Sdp:n Susanna Huovinen sanoi rohkaisevansa ministeri Rehulaa, että kyllä aina pitää keskustella.

– Heitteillejätöstä muuten muistelen, että saattoi olla, että viime kaudellakin, kun istuin toisella puolella tuota lavaa (ministerinä), jo käytettiin, kuulkaa, tällaista termiä. Että voidaan tarkistella, mistä puolueista ne heitot tulivat, mutta koetetaan olla ihan asiallisia ja esittää ihan asiallisia kysymyksiä, Susanna Huovinen totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)