Verkkouutiset

Elisabeth Rehn Savon Sanomissa: ”Väkivaltaisuudet lisääntyvät rauhansopimustenkin jälkeen”

Entinen puolustusministeri on seurannut huolestuneena suomalaista keskustelua pakolaisista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Entinen puolustusministeri Elisabeth Rehn (r.) ottaa Savon Sanomien haastattelussa kantaa Lähi-idän pakolaistilanteeseen. Hän kertoo pelkäävänsä, että seuraavassa aallossa lähtevät naiset ja lapset, jolloin ”tulemme näkemään dramaattisia kuvia hukkuneista lapsista.” Rehnin mukaan tähän mennessä pakoon lähteneitä miehiä on ”petkutettu uskomaan, että he saavat perheet perässään hyvään paikkaan.”

Rehn kertoo haastattelussa harmittelevansa sitä, miten vähän konflikteja yritetään ratkaista, mutta hankaluuksista raportoidaan kyllä. Hänen mukaansa kaikki osapuolet tulisi kutsua mukaan neuvottelupöytiin.

Ihmisoikeuksien parissa ja YK:n tehtävissä toiminut Rehn on kartuttanut näkemyksiään useissa rauhanoperaatioissa. Hän ei pidä mahdottomana sitä, että Suomi ottaisi joka vuosi suuren määrän pakolaisia. Hänen mukaansa se on mahdollista, mutta kyse on tahdosta. Väkivaltaisuudet eivät maailmasta tule loppumaan.

– Olen oppinut Afrikan sotamaista sen, että rauhansopimuksen jälkeiseen aikaan väkivalta vielä lisääntyy, ja varsinkin naisiin kohdistuva väkivalta. Se jää päälle niin, että kaikki sodanaikaiset kauhut purkautuvat oman väkivallan kautta, omaa perhettä kohtaan, Rehn sanoo.

Rehn kertoo, että on seurannut suomalaista keskustelua huolestuneena. Presidentti Sauli Niinistön valtiopäivien avajaisissa pitämä puhe yllätti siinä mielessä, kuinka tiukkasävyisesti se suhtautui turvapaikanhakijoihin.

Rehn kuitenkin korostaa, että presidentillä saattaa olla tietoa, jota ei julkisuuteen kerrota. Hän itse pitää selvänä, että Venäjän valtio on jollakin tavalla sotkeentunut Raja-Joosepin rajavartioasemalle saapuvien turvapaikanhakijoiden liikutteluun.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)