Verkkouutiset

Reformiministerit koolla ensimmäistä kertaa perustuslakivaliokunnan sote-lausunnon jälkeen

Perustuslakivaliokunnan edellyttämät muutokset huomioiva uusi valinnanvapauslaki on määrä saada lausunnoille marraskuun alussa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta vastaavat reformiministerit kokoontuvat tänään ensimmäistä kertaa perustuslakivaliokunnan kesäkuisen lausunnon jälkeen. Kokous on iltapäivällä.

Ministerit eivät tee kokouksessa linjauksia, vaan keskustelevat syksyn työohjelmasta ja aikatauluista. Reformiministerityöryhmää johtaa sote-asioissa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ja siihen kuuluvat lisäksi kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.), sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (uv.), puolustusministeri Jussi Niinistö (uv.), sisäministeri Paula Risikko (kok.) ja oikeusministeri Antti Häkkänen​ (kok.).

Saarikko nimitti heinäkuussa sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikön Kirsi Varhilan johtamaan valinnanvapausmallin valmistelua. Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelua aiemmin johtanut alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti siirtyy syyskuun alussa valtiovarainministeriöön hallintopolitiikan alivaltiosihteeriksi. Ensi vuoden alussa Pöysti aloittaa oikeuskanslerina.

Valmistelu tehdään virkamiestyönä

Valinnanvapauslain valmistelu tehdään virkamiestyönä, ja valmisteluryhmään kuuluu asiantuntijoita sosiaali- ja terveysministeriöstä, valtiovarainministeriöstä ja oikeusministeriöstä. Asettamispäätöksen mukaan uusi hallituksen esitys valinnanvapauslaiksi on määrä saada valmiiksi siten, että se voidaan lähettää lausunnoille marraskuun 2017 alussa. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle maaliskuun 2018 alussa.

Perustuslakivaliokunta edellytti kesäkuun lopussa antamassaan lausunnossa muutoksia valinnanvapauslakiesitykseen. Valiokunta katsoi, että hallituksen esittämä maakunnan velvollisuus yhtiöittää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut on perustuslain vastainen. Valiokunnan mielestä perustuslaki edellyttää, että maakunta voi myös itse tuottaa sote-palveluja.

Valiokunta piti lisäksi uuden palvelujärjestelmän käyttöönottoaikataulua epärealistisena ja peruspalvelut vaarantavana. Valiokunnan mukaan valinnanvapausjärjestelmä tulee ottaa käyttöön hallitusti ja niin, että uudistuksen voimaantuloa porrastetaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)