Verkkouutiset

Rauli oli kesämyrskyksi harvinaisen voimakas

Kesämyrskyksi harvinaisen voimakas Rauli kaatoi puita ja aiheutti laajoja sähkökatkoja lauantaina.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pohjoisilla merialueilla tuuli yltyi myrskylukemiin ja maan keskiosassa maa-alueilla mitattiin yleisesti myrskypuuskia. Maa-alueilla kovimmat havaitut puuskat, 24,9 m/s, mitattiin Vaasan Klemettilässä sekä Kuopion Maaningalla. Yli 20 m/s puuskia havaittiin yleisesti maan keskiosassa.

Aivan maan eteläosassa sekä pohjoisessa tuuli oli heikompaa.

Merellä kovin havaittu keskituulen nopeus oli Hailuodossa mitattu 23,6 m/s.

Pelkästään tuulen nopeuksien perusteella Rauli ei ollut Ilmatieteen laitoksen mukaan myrskynä kovin erikoinen, sillä vastaavia tuulen nopeuksia havaitaan lähes joka vuosi. Vuodenaika ja laajuus teki kuitenkin myrskystä erityisen

Elokuun lopulla puut olivat täysin lehdessä ja roudaton maaperä oli sateisen elokuun jäljiltä monin paikoin varsin märkä. Näiden tekijöiden myötä Rauli-myrskyn vaikutukset olivat hyvin erilaisia, kuin jos myrsky olisi sattunut esimerkiksi joulukuussa. Lisäksi myrskyn tuulimaksimi osui iltapäivään, jolloin auringonsäteily lisäsi ilman puuskaisuutta.

Suureen vahinkojen määrään vaikuttivat myös voimakkaiden tuulten laaja alue aina Pohjanmaalta Etelä-Karjalaan. Lisäksi myrskypuuskat puhalsivat voimakkaina useita tunteja.

Vastaavanlaista myrskyä ei ole havaittu kesäkuukausina ainakaan 2000-luvulla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)