Verkkouutiset

Rattijuoppo uusii usein tekonsa – alkolukosta olisi apua

Vuosina 2010–2014 sattui 1005 kuolemaan johtanutta moottoriajoneuvo-onnettomuutta. Niistä lähes neljäsosa oli alkoholionnettomuuksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Alkoholionnettomuuksien verrattain suuren osuuden vuoksi liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat suosittelevat alkolukon käyttöä onnettomuuksien vähentämiseksi.

Vuosina 2010–2014 onnettomuuden aiheuttaneista alkoholin vaikutuksen alaisena ajaneista kuljettajista 37 prosentilla oli taustallaan aiempia rattijuopumustuomioita.

– Riskialtteimmat kuljettajat palaavat ratin taakse rangaistuksista huolimatta. Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien mukaan tehokas keino alkoholionnettomuuksien ehkäisemiseksi olisi asettaa alkolukko ajo-oikeuden edellytykseksi heti ensimmäisestä rattijuopumuksesta lähtien, kertoo liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari Liikennevakuutuskeskuksesta.

Liikennevakuutuskeskuksen mielestä asettamalla alkolukon vakiovarusteeksi kaikkiin moottoriajoneuvoihin olisi mahdollista ehkäistä alkoholin vaikutuksen alaisena ajamista ja onnettomuuksia myös syrjäisillä tieosuuksilla ja maastossa, missä valvonta on erityisen vaikeaa.

Alkoholionnettomuuksissa kuolleista 95 prosenttia oli rattijuoppoja tai heidän kyydissään matkustaneita henkilöitä.

– Alkoholionnettomuuksia pahentaa usein muukin riskinotto juopumuksen lisäksi. Tyypillisimpiä riskejä ovat ylinopeus, turvavöiden käytön laiminlyönti, yleinen piittaamattomuus liikennesäännöistä, vähäinen ajokokemus sekä juopunut matkaseura, kertoo liikenneturvallisuustutkija Arja Holopainen.

Nuorten ikäluokkien osuus alkoholionnettomuuksista on huomattavan suuri. Vuosina 2010–2014 tapahtuneissa alkoholionnettomuuksissa kolmasosassa (33 %) aiheuttajana oli alle 25-vuotias kuljettaja.

– Nuorten kuljettajien huomattavan suuri osuus alkoholionnettomuuksissa kuolevista on keskeinen syy siihen, miksi olemme mukana nuorille suunnatussa rattijuopumuksen vastaisessa #rohkee-kampanjassa. Jokainen tapaus on liikaa, Parkkari painottaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)