Verkkouutiset

Sunnuntaisuomalainen: Raskausdiabetes yleistyy – tyttöjä pitäisi aktivoida

Suomessa raskausdiabetes todetaan jo 15 prosentilla synnyttäjistä, kun vielä 1990-luvulla sairastuneita oli vain yksi prosentti, kertoo Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalainen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Raskausdiabetes on lisääntynyt maailmalla hurjaa vauhtia, eikä Suomi ole poikkeus. Suomessa tauti todetaan jo 15 prosentilla synnyttäjistä. Yhdysvalloissa 20 prosenttia synnyttäjistä kärsii raskausdiabeteksesta. Suurin yksittäinen taudille altistava tekijä on synnyttäjän ylipaino. Muita tekijöitä ovat äidin yli 40 vuoden ikä ja perintötekijät.

Suomalaisista yli 35-vuotiaista naisista jo 41 prosenttia on ylipainoisia, jolloin painoindeksi on vähintään 25. Naisista 15 prosenttia on lihavia painoindeksin ollessa 30.

UKK-instituutin mukaan tarvetta olisi kansalliselle ohjelmalle, jolla raskausdiabeteksen yleistymiseen puututtaisiin.

– Vielä ei ole suunniteltu mitään, mutta tarve olisi. Toisaalta meillä on tänä vuonna päättyvä kansallinen lihavuusohjelma, jossa pyritään vaikuttamaan riskiryhmiin, esimerkiksi heihin, joille jää raskauskiloja. Raskaus on tyypillisesti aikaa, jolloin lihavuus alkaa, sanoo UKK-instituutin tutkimusjohtaja, dosentti Riitta Luoto.

Terveelliset elintavat ehkäisevät raskausdiabetesta. Monien lääkärien mielestä elintapoihin pitäisi puuttua jo silloin, kun raskautta suunnitellaan.

– Tyttöjä pitäisi aktivoida elinikäiseen liikkumiseen ja painonhallintaan jo kouluaikana mutta viimeistään raskauden alkaessa, Kuopion yliopistosairaalan naistentautien ja synnytysten ma. ylilääkäri Leea Keski-Nisula kannustaa.

Raskausdiabetes on vaarallinen sekä odottavalle äidille että vauvalle. Äideillä on suurentunut riski raskausmyrkytykseen ja raskauden aikaiseen verenpaineen nousuun. Varsinkin insuliinia tarvitsevien äitien sikiöt voivat kärsiä kroonisesta hapenpuutteesta kohdussa. Vauva voi myös kasvaa normaalia suuremmaksi, jolloin komplikaatiot synnytyksessä lisääntyvät.

Raskausdiabeteksella on vaikutuksia myös raskauden ja synnytyksen jälkeen. Raskausdiabeetikoilla ja heidän lapsillaan on todettu suurempi riski sairastua myöhemmin elämässään kakkostyypin diabetekseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)