Verkkouutiset

Raskaudenaikainen masennuslääkitys ei lisää synnynnäisiä sydänvikoja

Masennuslääkitystä ei kannata automaattisesti lopettaa raskauden ajaksi ainakaan synnynnäisten sydänvikojen pelossa, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimukseen osallistui yli 200 000 äitiä ja lasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tulosten perusteella masennuslääkitykset eivät suurenna synnynnäisten sydänvikojen riskiä riippumatta siitä, mitä masennuslääkkeitä äiti käyttää.

Myöskään serotoniinin takaisinoton estäjät eli SSRI-lääkkeet, jotka on joissain tutkimuksissa yhdistetty sydänvikariskiin, eivät tässä analyysissa liittyneet synnynnäisiin sydänvikoihin.

Masennuslääkitysten sijaan synnynnäisten sydänvikojen todennäköisyyttä kasvattivat perinteisemmät riskitekijät eli äidin lihavuus, korkeampi ikä, diabetes ja päihdeongelmat. Nämä kaikki olivat jonkin verran yleisempiä äideillä, jotka olivat masennuslääkityksellä, joten mahdollisesti aiemmissa tutkimuksissa havaitut yhteydet selittyvät näillä riskitekijöillä.

Tutkimukseen osallistuneista 5 000 oli käyttänyt SSRI-lääkkeitä ennen raskautta ja 2 800 raskauden aikana. Muita masennuslääkkeitä raskauden aikana käytti vajaat 1 000 naista.

Masennuslääkkeet ovat yleisesti ottaen turvallisia raskauden aikana, mutta täysin vaarattomia ne eivät välttämättä ole, sillä niiden käyttöön saattaa liittyä muita haittoja.

Toisaalta myös hoitamaton masennus voi vaarantaa raskauden. Raskaana olevien kannattaisikin keskustella lääkityksen hyödyistä ja mahdollisista haitoista lääkärinsä kanssa.

Tutkimus julkaistiin Journal of Clinical Psychiatry -lehdessä ja siitä raportoi Uutispalvelu Duodecim.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)