Verkkouutiset

Aseistetut varusmiehet rajalle? – Yle: Lakimuutoksella varaudutaan Krimin kaltaiseen tilanteeseen

Rajavartiolain muutos laajentaisi rajavartioston valmiutta torjua hybridiuhkia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Rajavartiolain muutoksilla pyritään parantamaan valmiutta vastata niin kutsuttuihin hybridiuhkiin. Syksyllä eduskunnan käsittelyyn tuleva muutos merkitsisi voimaan tullessaan lisävaltuuksia ja kykyjä rajavartiolaitokselle.

Hybridiuhkilla viitataan esimerkiksi Ukrainan Krimin kaltaisiin tilanteisiin. Siellä Venäjän tunnuksettomat erikoisjoukot tunkeutuivat alueelle ja ottivat sen haltuun. Mitään perinteistä avointa hyökkäystä ei tapahtunut. Eräs mahdollinen hybridiskenaario voisi olla rajanylityspaikalla tapahtuva järjestyshäiriö tai panttivankitilanne.

Ylen mukaan rajavartijat saisivat lakimuutoksen myötä samat rynnäkkötoimintavaltuudet rajanylityspaikoilla, kuin poliiseilla on nykyisin. Järjestystä voitaisiin tarvittaessa turvata jopa sotilaallisella voimankäytöllä.

Rajavartiolaitos saisi muutoksen jälkeen myös oikeuden salaisiin tiedonhankintakeinoihin kuten televalvontaan. Lisäksi toimivaltuuksien sisällä olevalla alueella voitaisiin sulkea teleliikenneverkkoja ja häiritä viestiliikennettä.

Eräs suuri muutos olisi myös mahdollisuus käyttää aseistettuja asevelvollisia rajavartioston apuna esimerkiksi hallitsemattoman maahantulon tilanteessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)