Verkkouutiset

Raiskaukseen liittyvät asenteet ja uskomukset ovat sitkeässä

Raiskauksiin liittyvät virheelliset uskomukset siirtävät väkivallan syytä tekijältä uhrille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan unionin julkaiseman Eurobarometrin mukaan noin joka kymmenes (11 %) suomalaisista hyväksyy raiskauksen joissakin olosuhteissa.

Eurobarometri paljasti osan vastaajista kokevan, että uhrin vapaaehtoisesti mukaan lähteminen esimerkiksi juhlista tai tutustumistilanteesta, uhrin päihtymystila tai tietynlainen pukeutuminen oikeuttavat tietyissä tilanteissa yhdyntään ilman toisen suostumusta.

Mikään edellä mainituista ei kuitenkaan oikeuta tai lievennä väkivaltaa, huomauttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

– Yhdyntä ilman suostumusta on väkivaltaa, joka ei missään olosuhteissa ole hyväksyttävää. Raiskaus aiheuttaa uhrille häpeää ja syyllisyyttä, minkä vuoksi uhrit vaikenevat rikoksesta ja piilorikollisuuden osuus seksuaalirikoksissa on suuri. Yhteiskunnassa vallitsevat asenteet vaikuttavat sekä kynnykseen ilmoittaa väkivallasta poliisille että uhrin mahdollisuuksiin hakea apua sosiaali- ja terveyspalveluista, THL toteaa.

Etenkin nuorten on vaikea tunnistaa seksuaalisuutta loukkaavaa väkivaltaa. Väkivallan tunnistamiseen, omien oikeuksien tiedostamiseen sekä asenteisiin voidaan vaikuttaa seksuaalikasvatuksen keinoin.

– Asenteita muuttamalla vähennetään myös väkivallan tekoja ja madalletaan uhrien ilmoituskynnystä jo tapahtuneista rikoksista viranomaisille ja avun hakemista, THL sanoo.

Seksuaalisuus on keskeinen terveyden ulottuvuus ja olennainen osa ihmisyyttä.

– Seksuaalisuutta loukkaavassa väkivallassa on kyse itsemääräämisoikeuden ja koskemattomuuden loukkaamisesta, THL toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)