Verkkouutiset

Raiskaajamurhaajan vapauttamisesta eduskuntakysely – ”asiantuntijoiden vaarallisuusarvion vastaisesti”

Viisi kokoomuksen kansanedustajaa kysyy hovioikeuden vapauttaman elinkautisvangin tapauksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uuden eduskunnan ilmeisesti ensimmäinen kirjallinen kysymys jätettiin tiistaina. Sen ovat allekirjoittaneet kansanedustajat Kari Tolvanen (kok.), Ben Zyskowicz (kok.), Kalle Jokinen (kok.), Pauli Kiuru (kok.) ja Timo Heinonen (kok.).

Raiskaajamurhaajan vapautuksen synnyttämän kysymyksen otsikkona on ”Vaarallisen elinkautisvangin vapauttaminen vastoin vaarallisuusarvion tehneiden viranomaisten näkemystä”.

Edustajat viittaavat vapautuville elinkautisvangeille nykyisin tehtävään vaarallisuusarvioon. Heidän mukaansa ”julkisuudessa on käsitelty tapausta, jossa hovioikeus on tehnyt mm. murhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen tuomitun vangin vapauttamispäätöksen vastoin ammattilaisten tekemää vaarallisuusarviota ja esitystä”.

– Vaarallisuusarvion mukaan tuomiotaan lähes kaksikymmentä vuotta suorittanut ja vapautuva vanki muodostaa konkreettisen vaaran muiden hengelle ja terveydelle. Tuomioistuin on vapauttamispäätöksessään huomioinut mm. jo suoritetun vankeusrangaistuksen pituuden ja oikeuskäytännön, kyselyssä todetaan.

– Mielenterveyslain mukaan henkilö voidaan määrätä vastentahtoiseen hoitoon, mikäli hän on vaarallinen itselleen tai muille ihmisille. Tämä koskee myös vapautuvia vankeja. Vastentahtoiseen hoitoon määrääminen edellyttää luonnollisesti vakavia mielenterveyden ongelmia. On korostettava, että esimerkiksi pelkkä persoonallisuushäiriö ei oikeuta vastentahtoiseen hoitoon määräämiseen.

Kansanedustajien mukaan ”lainsäädännössä on ilmiselvä puute, kun vaarallisuusarvion tehneiden asiantuntijoiden näkemyksen vastaisesti tuomioistuin vapauttaa tuomioistuinkäytäntöön perustuen muille ihmisille vaarallisen vangin, jonka vakavien rikoksien uusimisriski on konkreettinen. Ongelma korostuu, mikäli vaarallisen ja vapautuvan vangin kohdalla ei täyty mielenterveyslain mukaiset edellytykset vastentahtoiseen hoitoon määräämiseksi”.

Varsinaiset kansanedustajien kysymykset kuuluvat ”mihin lainsäädäntöä kehittäviin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta uhka-arvion perusteella vaarallisina muiden hengelle tai terveydelle pidettäviä vankeja säilytetään vankilassa tai muussa suljetussa laitoksessa niin pitkään kuin uhka on poistunut” ja ”mihin oikeudellisiin tai poliittisiin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta ulkomaalaiset, vakavaan rikokseen syyllistyneet vapautuvat vangit saadaan karkotettua”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)