Raide-Jokerin suunnitelma valmis päätöksentekoon

Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välille suunnitellun Raide-Jokeri-pikaraitiotien hankesuunnitelma on valmistunut.

  • LKS 20160107 - Matkustajat odottavat bussia pakkasessa Helsingin Itäkeskuksessa 7. tammikuuta 2016. Kova pakkanen on hyydyttänyt joukkoliikennettä. Helsingin seudun joukkoliikenne HSL on perunut useita vuoroja teknisten vikojen tai kalustopulan takia. Bussiliikenteessä on syytä varautua viivästyksiin.

    Raide-Jokeri korvaisi runkolinja 550:n.

    ()

Hankesuunnitelmassa määritellään raitiotien ja pysäkkien sijainti sekä tarvittavat muutokset katuihin. Siinä on myös selvitetty hankkeen kustannukset ja vaikutukset.

Helsinki ja Espoo päättävät hankkeen etenemisestä tänä keväänä. Jos molemmat kaupungin päättävät jatkaa hankkeen valmistelua, aloitetaan yksityiskohtaisempien toteutussuunnitelmien laadinta.

Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelmassa Raide-Jokerin rakentaminen on esitetty aloitettavaksi ennen vuotta 2025.

– Raide-Jokeri tuo uuden raideyhteyden Espooseen ja kytkee toisiinsa Länsimetron sekä ranta- ja kehäradat mahdollistaen sujuvan raideyhteyden muun muassa lentoasemalle, sanoo Espoon liikennesuunnittelupäällikkö Markku Antinoja.

Raide-Jokeri on toteutuessaan Helsingin seudun ensimmäinen pikaraitiotie. Se on suunniteltu kulkevaksi pääosin omalla väylällään erillään muusta liikenteestä, millä varmistetaan raitiovaunujen nopea ja häiriötön kulku. Nopeaa kulkua edistettäisiin myös liikennevaloetuisuuksilla sekä muita raitiolinjoja pitemmillä pysäkkiväleillä.

Raide-Jokerin keskimääräinen pysäkkiväli olisi noin 800 metriä. Rataa liikennöitäisiin uusilla, korkealuokkaisilla raitiovaunuilla.

– Raide-Jokeri parantaa merkittävästi seudun poikittaisen joukkoliikenteen palvelutasoa ja luotettavuutta. Se mahdollistaa myös merkittävän määrän uusia asuntoja nopean raideyhteyden varteen, sanoo toimistopäällikkö Heikki Hälvä Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Raide-Jokerin linjan varteen suunnitellaan uutta asunto- ja työpaikkarakentamista muun muassa Myllypuroon, Roihupeltoon, Viikkiin, Oulunkylään, Maunulaan, Haagaan, Pitäjänmäkeen, Perkkaalle, Otaniemeen ja Keilaniemeen.

Suunnitteilla olevat asemakaavat ovat tuomassa Raide-Jokerin varrelle jo lähivuosina asuntoja yli 6 000 uudelle asukkaalle Helsingissä ja yli 4 000:lle Espoossa.

Raide-Jokerin rakentamiskustannuksiksi on arvioitu 275 miljoonaa euroa.

Mikä Raide-Jokeri?

– Reitti: Itäkeskus–Viikki–Oulunkylä–Maunula–Haaga–Pitäjänmäki–Leppävaara–Laajalahti–Otaniemi–Keilaniemi

– Radan pituus on 25 km, josta Helsingissä 16 km ja Espoossa 9 km

– Pysäkkejä 33

– Vuoroväli 5–10 minuuttia

– Matkanopeus noin 25 km/h eli 5 km matka taittuu 12 minuutissa

– Linjalla ennustetaan olevan 102 000 matkustajaa arkivuorokaudessa vuonna 2040

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.