Verkkouutiset

TalSa: Pankkien rahanpesulakikysymys koskee jatkossa yhä useampaa

Pankeilla on velvollisuus kysyä asiakkailtaan, ovatko he poliittisesti vaikutusvaltaisia, kertoo Taloussanomat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pankeissa on tapana kysyä asiakkailtaan, ovatko he poliittisesti vaikutusvaltaisia. Kysymys perustuu rahanpesulakiin, jonka tarkoituksena on muun muassa estää rahanpesua ja terrorismin rahoittamista.

Laki velvoittaa pankit ottamaan selvää, ovatko heidän asiakkaansa poliittisesti vaikutusvaltaisia tai poliittisesti vaikutusvaltaisen henkilön perheenjäseniä tai yhtiökumppaneita.

Joskus kysymys esitetään asiakkaille epäselvästi tai vaikutusvallan sijaan tiedustellaan asiakkaan poliittista aktiivisuutta. OP:n riskienhallintapäällikkö Mari Holopaisen mukaan pankkivirkailijoiden pitäisi kertoa asiakkaille, mitä kysymyksellä tarkoitetaan.

– Tämä aiheuttaa hämmennystä, jos sitä ei pystytä avaamaan. On tärkeää, että asiakaskin ymmärtää, mihin hän vastaa, Holopainen toteaa.

Tällä hetkellä poliittisesti vaikutusvaltaisiksi henkilöiksi katsotaan henkilöt, jotka ovat kuluneen vuoden aikana toimineet toisen valtion palveluksessa esimerkiksi valtion päämiehenä, hallituksen päämiehenä, parlamentin jäsenenä tai keskuspankin johtokunnan jäsenenä.

Euroopan unionin uuden direktiivin seurauksena pankkien velvollisuus asiakkaidensa tuntemiseen laajenee koskemaan myös kotimaisissa korkeissa viroissa tai merkittävissä poliittisissa tehtävissä toimivia henkilöitä.

Finanssivalvonnan keskusliiton mukaan tällaisia henkilöitä ovat esimerkiksi ministerit ja kansanedustajat. Heidän lisäkseen valvonnan piiriin tulevat myös poliittisten puolueiden päättävien elinten jäsenet sekä kansainvälisten organisaatioiden johtotehtävissä olevat henkilöt.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)