Verkkouutiset

”Rajatarkastukset on palautettava, jos pakolaistulva uusiutuu”

Kansanedustajan mukaan Suomen on tarvittaessa käytettävä Schengen-sopimuksen mahdollistamaa tilapäistä rajatarkastusten palautusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Perussuomalaisten Helsingin pormestariehdokas ja kansanedustaja Mika Raatikaisen mielestä on selvää, että Suomen taloudellinen tilanne ei tule kestämään uutta suurta turvapaikanhakijoiden määrää. Raatikaisen mielestä Suomen tulee palauttaa rajatarkastukset, jos pakolaistulva uusiutuu. Hän kirjoittaa aiheesta Uuden Suomen blogissa.

Turkki on varoittanut EU:ta, että se saattaa arvioida uudelleen vuonna 2016 solmittua pakolaissopimusta, jonka ansiosta Eurooppaan tulevaa pakolaisvirtaa on onnistuttu rajoittamaan. Turkin ja Hollannin välit eskaloituivat menneenä viikonloppuna, kun Hollanti esti turkkilaisministerien kampanjatilaisuudet. Samalla Turkin ja EU:n välit kiristyivät uudelleen.

”Schengen-sopimuksen mukaan valtiot voivat palauttaa rajatarkastukset tilapäisesti, jos yleinen järjestys tai kansallinen turvallisuus niitä edellyttävät. Suomi menetteli näin esimerkiksi kesällä 2005 yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailujen aikana. Edelleen on olemassa vaara, että tilanne voi kehittyä uudestaan niin, että kansallinen turvallisuus vaarantuu. Silloin on täysin perusteltua palauttaa rajatarkastukset”, Raatikainen sanoo.

Dublinin sopimuksessa määrätään, että turvapaikkahakemus käsitellään ainoastaan yhdessä jäsenvaltiossa. Turvapaikkahakemus käsitellään siinä EU:n jäsenvaltiossa, johon turvapaikanhakija on ensimmäisenä tullut lukuun ottamatta tilanteita, joissa toinen valtio on jo myöntänyt oleskeluluvan, viisumin tai kauttakulkuviisumin. Henkilö, joka asuu maassa, jossa häntä ei vainota ja joka noudattaa Geneven sopimusta ja Euroopan ihmisoikeussopimusta, ei voi vedota oikeuteensa matkustaa toiseen vastaanottajavaltioon.

”Dublinin järjestelmä ei ole toiminut kunnolla. Suomen viranomaisten, kuten myös muidenkin EU-maiden viranomaisten, tulee noudattaa Dublinin sopimusta. Jos turvapaikanhakija tulee esimerkiksi Ruotsista, kuten tällä hetkellä yhä tapahtuu, hänet täytyy voida käännyttää sinne takaisin”, Raatikainen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)