Virkamiesruotsi jo lukioon? – Kansanedustaja: "Parantaisi motivaatiota"

Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja ehdottaa toisen asteen ja korkeakoulujen välisen yhteistyön lisäämistä.

  • LKS 20150609  Keskustan Tuomo Puumala eduskunnassa Sibelius-Akatemian tiloissa Helsingissä 9. kesäkuuta 2015. Eduskunta valitsi kansanedustajat valiokuntiin ja eri toimielimiin. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

    Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala.

    ()

Eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala (kesk) esittää, että lukiossa voitaisiin opiskella korkeakoulussa vaadittavia kursseja. Esimerkkinä hän nimeää korkeakouluopintoihin sisältyvän toisen kotimaisen kielen opintojakson, niin sanotun virkamiesruotsin, joka hänen mukaansa voitaisiin siis suorittaa jo lukio-opintojen yhteydessä.

– Tänä keväänä valitaan viisikymmentä lukiota, joissa voidaan noudattaa väljempää tuntijakoa. Lisäksi perustetaan kokeilulukioiden verkosto, johon kuuluvat lukiot voivat tehdä pedagogisia ja toiminnallisia kokeiluja, Puumala sanoo.

Puumalan mielestä ruotsin kielen uusi suoritustapa voisi olla yksi tällaisista toiminnallisista kokeiluista. Uudistusten aloittaminen ruotsin kielen opiskelusta olisi hänestä luontevaa.

– Mahdollisuus suorittaa virkamiesruotsi parantaisi opiskelumotivaatiota lukiossa. Liian monella virkamiesruotsi saattaa muodostaa jopa esteen korkeakoulusta valmistumiselle, hän toteaa.

Puumalan mukaan koulutus ei saa tulevaisuudessakaan olla kiinni "postinumerosta tai vanhempien varallisuudesta." Samalla toisen asteen ja korkeakoulujen välisen yhteistyön lisääminen on tärkeää.

– Kokeilulukioiden joukkoon valittava erilaisia ja erikokoisia lukioita ympäri maata. Näin saamme ensikäden tietoa siitä, miten erilaiset uudistukset toimivat erilaisissa ympäristöissä, hän sanoo.

Puumala puhui Karstulan lukion 60- ja kansanopiston 50-vuotisjuhlassa sunnuntaina.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.