Verkkouutiset

Puoluejohtajat torjuvat tulkinnan Venäjän myötäilystä: ”Enemmän kanssakäymistä ja dialogia”

Suurimpien puolueiden johtajat pitävät suomalaisia realisteina ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Verkkouutisten ja Nykypäivän TNS Gallupilla teettämässä kyselyssä 46 prosenttia vastaajista katsoo, että Suomen tulisi huomioida Venäjän näkökulmat nykyistä vahvemmin. 44 prosenttia taas on sitä mieltä, että ei. Kymmenen prosenttia ei osannut sanoa kantaansa asiaan.

Niin keskustan, kokoomuksen kuin perussuomalaistenkin johdossa katsotaan, että suomalaiset ovat realisteja ja pitävät tärkeänä Venäjän näkökulmien huomioimista ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Tulkinnat Venäjän myötäilystä torjutaan:

– Varsin tasainen tulos kertoo siitä, ettei asia ole yksinkertainen, kommentoi pääministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb.

Kokoomuksen kannattajista 43 prosenttia tukee Venäjän näkökulmien nykyistä vahvempaa huomioimista, kun toista mieltä on 51 prosenttia.

– Uskon monien ”kyllä”-vastanneiden ajatelleen, että Suomen on ulko- ja turvallisuuspolitiikassaan pidettävä mielessä tietty paasikivimäinen viisaus ja geopoliittisen sijaintimme mukanaan tuomat realiteetit. Sen sijaan en totisesti heidän usko tarkoittaneen sitä, että Suomen pitäisi ottaa Venäjältä ohjeita ulko- ja turvallisuuspoliittisiin valintoihinsa – ja tämä lienee ollut myös ”ei”-vastaajien perimmäinen ajatus, Stubb arvioi.

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän mielestä kyselyn jakaantunutkin tulos kertoo siitä, että ”ihmiset ovat aika lailla tyytyväisiä nykytilanteeseen”.

Keskustan ja perussuomalaisten kannattajissa on eniten kuitenkin niitä, joiden mielestä Venäjän näkökulmat tulisi huomioida nykyistä vahvemmin.

– Varmaan tässä haluttaisiin enemmän kanssakäymistä ja dialogia Venäjän kanssa, tulkitsee Sipilä keskustan kannattajien näkemyksiä.

Sipilän mukaan taustalta voi löytyä myös EU:n Venäjä-pakotteisiin liittyvää kritiikkiä:

– Vastapakotteista kärsijöitä on ollut aika paljon keskustan kannattajissa.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mielestä kyselyn tulokset kertovat siitä, että ”Suomi päättää itse, mutta Venäjään pitää olla hyvät suhteet”.

– Kansainvälinen tilanne pitää huomioida, mutta ei se tarkoita sitä, että Suomen tarvitsee Venäjältä tai keneltäkään muultakaan kysyä, mitä Suomi tekee tai minkälaista linjaa ajaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)