Verkkouutiset

Tekninen muutos? Sukupuolta vaihtavan ei enää tarvitse kertoa puolisolleen

Kansanedustajat väittelivät, keneltä tulee kuulla puolisonsa vaihtaneen sukupuolta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan täysistunnossa puhuttiin keskiviikkona avioliittolain muutoksen edellyttämistä muista lainmuutoksista. Muutos vaikuttaa yli sataan muuhun lakiin ja asetukseen.

Kristillisdemokraattien Antero Laukkanen toi sivujuonteena esille ihmettelynsä siitä, että ”on hirveän vaikea pitää teknisenä muutoksena sellaista, että kun esimerkiksi mies ja nainen ovat olleet 20 vuotta naimisissa ja mies tai nainen päättää muuttaa sukupuoltaan, niin uuden lain myötä hänen ei tarvitse asiasta keskustella puolison kanssa, hän voi sen toteuttaa omin päin”.

– Tähän lakiin tuli myös vaatimus siitä, että jos näin tapahtuu, niin sitten viranomaisen on ilmoitettava tälle puolisolle. Se herätti valiokunnassa hieman hilpeyttä, että jos joku vaihtaa sukupuolta parisuhteessa, niin ilmeisesti se on havaittavissa, mutta jos näin ei olisi, niin sitten viranomaisen on erikseen ilmoitettava, Antero Laukkanen kertoi.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki vastasi lyhyesti pitävänsä ”erittäin tärkeänä ja periaatteellisesti oikeana sitä, että täysi-ikäisellä ihmisellä on oikeus itse päättää mahdollisesta sukupuolen korjaamisesta, että siitä ei aviopuoliso päätä ihmisen itsensä puolesta”.

Antero Laukkanen totesi seuraavassa puheenvuorossaan, että ”kyllä se on vähän omituinen tilanne, jos yhtäkkiä näkee pelkästään jostain sairaalan leikkauslistalta, että siellä on puoliso vaihtamassa sukupuolta”.

– Ei tässä nyt ole kysymys siitä, että saako joku luvan vai ei, vaan siitä kuuluisasta yhteiselämästä.

Vasemmistoliiton Silvia Modig huomautti, että transsukupuoliset ihmiset eivät vaihda sukupuolta korjaavat sukupuoltaan. Hänen mukaansa prosessi on pitkä ja ”sitä ei päätetä kauppareissulla käydessä, eli ei mitään huolta siitä”.

– Ja tämä puhe siitä, että nyt tämä laki määrää, mistä pariskuntien pitää saada puhua — se saattaa olla hyvä, kyllä minullakin tulee pari aihetta mieleen, mistä meillä kotona ei enää tästä lähtien saa puhua, Silvia Modig sanoi.

Antero Laukkasen mukaan ”ei tulisi olla avioliitossa sellaista tilannetta, ettei näistä asioista voi puhua”.

– Jos on vaikka kuusi lasta ja isä ilmoittaa, että hänellä on syntynyt tällainen sisäinen uusi sukupuoli ja hän haluaa nyt muuttaa omaa olemustaan, niin omituinen on se tilanne, että siitä ei enää tarvitse keskustella.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)